izotermă dex - definiţie, sinonime, conjugare
IZOTÉRM, -Ă, izotermi, -e, adj. (Despre transformările sistemelor fizico-chimice) Care se produce la o temperatură constantă. ♢ Linie izotermă (şi substantivat, f.) = linie care uneşte pe o hartă geografică punctele terestre cu aceeaşi temperatură medie a aerului, a apei sau a solului într-o anumită perioadă. Curbă izotermă (şi substantivat, f.) = curbă care uneşte, pe o diagramă, punctele cu aceeaşi temperatură ale unui proces fizico-chimic. – Din fr. isotherme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IZOTÉRM ~ă (~i, ~e) (despre transformările de stări) Care are loc la o temperatură constantă. /<fr. isotherme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IZOTÉRM//Ă ~e f. 1) Curbă pe o diagramă care uneşte punctele cu aceeaşi temperatură. 2) Linie pe o hartă geografică care uneşte punctele cu aceeaşi temperatură a aerului, a apei şi a solului. /<fr. isotherme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IZOTÉRM, -Ă adj. Cu aceeaşi temperatură medie; cu o temperatură constantă; izotermic. // s.f. izotermă1. Linie care uneşte, pe o hartă geografică sau pe o diagramă, punctele cu aceeaşi temperatură (medie). 2. Maşină de transport cu instalaţie specială care menţine o temperatură constantă. [Var. isoterm, -ă adj., s.f. / < fr. isotherme, cf. gr. isos – egal, thermos – cald].
(Dicţionar de neologisme)

IZOTÉRM, -Ă, izotérmi, -e, adj., s.f. I. Adj. (Despre transformări fizico-chimice) Care se produce la o temperatură constantă; izotermic. II. S.f. 1. Linie care uneşte punctele cu aceeaşi temperatură (medie) a aerului, apei sau solului într-o perioadă determinată. ♦ Curbă care uneşte pe o diagramă punctele cu temperatură constantă ale unui proces fizico-chimic. 2. Maşină de transport cu instalaţie specială, care menţine o temperatură constantă. (cf. fr. isotherme)
(Marele dicţionar de neologisme)

IZOTÉRMĂ s.f. v. izoterm [în DN].
(Alte dicţionare)

izotérm adj. m., pl. izotérmi; f. sg. izotérmă, pl. izotérme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IZOTÉRM adj. (FIZ.) izotermic.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: iz izo izot izote izoter

Cuvinte se termină cu literele: ma rma erma terma oterma