izvodire dex - definiţie, sinonime, conjugare
IZVODÍ, izvodesc, vb. IV. (Înv.) 1. Tranz. A crea, a face, a inventa. ♦ (Rar) A descoperi. 2. Tranz. A alcătui, a compune, a redacta; a scrie. 3. Refl. A se contura, a apărea, a lua fiinţă. – Din sl. izvoditi „a extrage, a traduce”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IZVODÍRE, izvodiri, s.f. (Înv.) Acţiunea de a (se) izvodi şi rezultatul ei. – V. izvodi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A IZVOD//Í ~ésc tranz. înv. 1) A crea în imaginaţie în mod arbitrar; a născoci; a ticlui; a fabrica; a broda; a inventa. 2) A descoperi prin muncă creatoare; a născoci; a scorni; a inventa. 3) livr. (texte) A formula în scris; a scrie; a redacta. 4) A face să se izvodească; a profila; a contura; a desena; a zugrăvi. /<sl. izvoditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE IZVOD//Í mă ~ésc intranz. A se închega în contururi precise; a căpăta forme distinctive; a se contura; a se profila; a se desena. /<sl. izvoditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

izvodí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. izvodésc, imperf. 3 sg. izvodeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. izvodeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

izvodíre s. f., g.-d. art. izvodírii; pl. izvodíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IZVODÍ vb. v. afla, alcătui, compila, compune, concepe, copia, crea, descoperi, elabora, face, găsi, gândi, imagina, intenţiona, inventa, întocmi, născoci, plănui, plăsmui, proiecta, realiza, redacta, reproduce, scorni, scrie, tălmăci, traduce, transcrie, transpune.
(Dicţionar de sinonime)

IZVODÍRE s. v. alcătuire, compunere, con-cepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, întocmire, născocire, plă-nuire, plăsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: iz izv izvo izvod izvodi

Cuvinte se termină cu literele: re ire dire odire vodire