jaz dex - definiţie, sinonime, conjugare
JAZ, (2) jazuri, s.n. 1. Muzică uşoară (de dans), adesea cu caracter de improvizaţie, provenită din împletirea elementelor folclorice nord-americane (muzica populară a negrilor) cu muzica popoarelor europene, caracterizată printr-un ritm vioi, sincopat. 2. Orchestră formată de obicei din instrumente de suflat şi de percuţie care execută această muzică; jazband. [scris şi: jazz] – Din fr., engl. jazz.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JAZ -uri n. 1) Muzică modernă (de dans) provenită din muzica negrilor americani, având un ritm viu, sincopat şi, de cele mai multe ori, caracter de improvizaţie. 2) Orchestră care execută asemenea muzică, formată, mai ales, din instrumente de percuţie şi de suflat. [Monosilabic] /<engl. jazz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JAZ s.n. 1. Muzică modernă de dans, cu ritm viu, sincopat. 2. Orchestră formată de obicei din instrumente de suflat şi de percuţie, care execută acest gen de muzică; jazband. [Pron. geiz, pl. -zuri, scris şi jazz. / < fr., engl., americ. jazz].
(Dicţionar de neologisme)

JAZ GEZ/ s. n. 1. muzică modernă cu ritm viu, sincopat, cu caracter de improvizaţie, preluat din folclorul negrilor din America. 2. orchestră formată din instrumente de suflat şi de percuţie, care execută acest gen de muzică: jazband. (< fr., amer. jazz)
(Marele dicţionar de neologisme)

jaz s. n., (orchestre) pl. jázuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JAZ s. (MUZ.) jazband.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ja

Cuvinte se termină cu literele: az