jena dex - definiţie, sinonime, conjugare
JÉNĂ s.f. 1. Sentiment de sfială de care este cuprins cineva când se află într-o situaţie penibilă; stinghereală. ♦ Situaţie grea, neplăcută; încurcătură, strâmtoare. ♢ Jenă financiară = lipsă de bani. 2. Senzaţie supărătoare, durere organică uşoară; sâcâială. – Din fr. gêne.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JENÁ, jenez, vb. I. 1. Tranz. (Despre obiecte de îmbrăcăminte sau încălţăminte) A strânge, a apăsa, a roade, a supăra. ♦ Fig. A stânjeni, a deranja, a incomoda. 2. Refl. A avea un sentiment de reţinere faţă de ceva; a se ruşina, a se sfii. – Din fr. gêner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JÉNĂ f. 1) Situaţie sau factor care cauzează o stare (fizică sau morală) neplăcută, penibilă; constrângere supărătoare. ♢ ~ financiară lipsă de bani; criză financiară uşoară. 2) Sentiment cauzat de asemenea situaţie sau factor; sfială; timiditate. 3) Comportare de om stăpânit de un sentiment de incomoditate. Fără ~ fără a se nelinişti de opinia sau de comoditatea cuiva. 4) Durere organică uşoară; senzaţie dureroasă, neplăcută. [G.-D. jenei] /<fr. gêne
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A JEN//Á mă ~éz tranz. 1) A face să se jeneze; a stânjeni; a stingheri; a incomoda. 2) (despre încălţăminte şi îmbrăcăminte) A încurca la mişcare, cauzând jenă fizică; a supăra; a deranja; a incomoda. /<fr. gêner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE JEN//Á ~éz intranz (despre persoane) A fi cuprins de jenă; a se ruşina; a se sfii; a se stingheri; a se stânjeni; a se intimida. /<fr. gêner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

jénă (jéne), s.f. – Neplăcere, sîcîială. Fr. gêne. – Der. jena, vb. (a deranja, a importuna), din fr. gêner; jenant, adj. (neplăcut), din fr. gênant.
(Dicţionarul etimologic român)

JÉNĂ s.f. 1. Sfială produsă de o situaţie penibilă. 2. Constrângere supărătoare; situaţie neplăcută, penibilă. ♢ Jenă financiară = lipsă de bani; criză financiară uşoară. 3. Senzaţie supărătoare. [< fr. gêne].
(Dicţionar de neologisme)

JENÁ vb. I. 1. tr. (Despre obiecte de îmbrăcăminte sau încălţăminte) A roade, a strânge, a apăsa. ♦ (Fig.) A stânjeni, a supăra, a incomoda; (sport) a împiedica. 2. refl. A se sfii. [< fr. gêner].
(Dicţionar de neologisme)

JÉNĂ s. f. 1. sfială produsă de o situaţie penibilă. 2. constrângere supărătoare; situaţie neplăcută. ♦ ~ financiară = lipsă de bani; criză financiară uşoară. 3. senzaţie supărătoare. (< fr. gêne)
(Marele dicţionar de neologisme)

JENÁ vb. I. tr. (despre obiecte de îmbrăcăminte sau încălţăminte) a roade, a strânge, a apăsa. ♢ (fig.) a stânjeni, a incomoda; (sport) a împiedica. II. refl. a se sfii. (< fr. gêner)
(Marele dicţionar de neologisme)

a avea o jenă expr. (iron.) a invoca un pretext imaginar pentru a se eschiva de la îndeplinirea unei sarcini (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

jénă s. f., g.-d. art. jénei
(Dicţionar ortografic al limbii române)

jená vb., ind. prez. 1 sg. jenéz, 3 sg. şi pl. jeneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JÉNĂ s. 1. ruşine, sfială, sfiiciune, stinghereală, stânjeneală, stânjenire, (pop.) ruşinare, (înv. şi reg.) ruşinţă, (înv.) stideală, stidinţă, stidire. (Un sentiment de ~.) 2. v. bună-cuviinţă. 3. încurcătură, (înv.) stenahorie. (~ financiară.)
(Dicţionar de sinonime)

JENÁ vb. 1. v. deranja. 2. v. împiedica. 3. v. supăra. 4. v. sfii.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Jenăîndrăzneală
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: je jen

Cuvinte se termină cu literele: na ena