jeton dex - definiţie, sinonime, conjugare

jeton

[Sinonime]
JETÓN, jetoane, s.n. 1. Fisă. 2. Sumă plătită membrilor unui consiliu de administraţie al unei întreprinderi pentru fiecare şedinţă la care iau parte. – Din fr. jeton.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JET//ÓN ~oáne n. 1) Piesă metalică sub formă de monedă, cu ajutorul căreia se declanşează un automat; fisă. ~ de telefon. 2) Piesă plată reprezentând o anumită valoare sau un număr de ordine. 3) Sumă încasată de membrii consiliului de administraţie al unei societăţi pentru participarea la şedinţe. /<fr. jeton
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JETÓN s.n. Fisă. ♦ Piesă cu care se marchează prezenţa la un consiliu de administraţie al unei societăţi şi pe baza căreia se încasează o sumă ca remuneraţie; (p. ext.) suma încasată. [< fr. jeton].
(Dicţionar de neologisme)

JETÓN s. n. 1. fisă. o ~ de prezenţă = a) fisă cu care se marchează prezenţa la un consiliu de administraţie al unei societăţi şi pe baza căreia se încasează o sumă ca remuneraţie; (p. ext.) suma încasată; b) fisă, placă de metal care se aşază la tabloul de pontaj de la poarta întreprinderii. 2. piesă mică de carton, lemn sau plastic, pătrată, pe care sunt desenate imagini diferite, în jocurile didactice de cunoaştere a mediului înconjurător. (< fr. jeton)
(Marele dicţionar de neologisme)

jetón s. n., pl. jetoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JETÓN s. fisă, (înv.) socotea. (~ la ruletă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: je jet jeto

Cuvinte se termină cu literele: on ton eton