jubileu dex - definiţie, sinonime, conjugare

jubileu

JUBILÉU, jubilee, s.n. Sărbătorire a împlinirii unui număr de ani (de obicei cincizeci) de la producerea unui eveniment important. – Din fr. jubilé, lat. jubilaeus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JUBILÉ//U ~e n. 1) înv. Sărbătoare celebrată de vechii evrei la fiecare cincizeci de ani. 2) Aniversare a unui număr rotund de ani de la producerea unui eveniment important în viaţa unei persoane, colectivităţi, instituţii. /<fr. jubilé, lat. jubilaeus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JUBILÉU s.n. 1. Sărbătoare pe care vechii evrei o prăznuiau la fiecare cincizeci de ani. 2. Anul în care, o dată la douăzeci şi cinci de ani, papa acorda credincioşilor catolici o indulgenţă plenară. 3. Sărbătoare în onoarea unei persoane care deţine de cincizeci de ani o funcţie; aniversare a cincizeci de ani, (p. ext.) a unui număr rotund de ani de la un eveniment, de la înfiinţarea unei instituţii etc. 4. Cântec al populaţiei de culoare din S.U.A. caracterizat prin referiri la un viitor fericit, liber. [Pron. -leu, pl. -ee (pron. -le-e), -euri. / < fr. jubilé, cf. lat. iubilaeus, ebr. yobel].
(Dicţionar de neologisme)

JUBILÉU s. n. 1. sărbătoare pe care vechii evrei o prăznuiau la fiecare 50 de ani de la un eveniment. 2. anul în care, o dată la 25 de ani, papa acorda credincioşilor catolici o indulgenţă plenară. 3. sărbătoare în onoarea unei persoane care deţine de 50 de ani o funcţie; aniversare a 50 de ani; (p. ext.) a unui număr rotund de ani de la un eveniment. 4. cântec al populaţiei de culoare din SUA prin referiri la un viitor fericit, liber. (< fr. jubilé, lat. iubilaeus)
(Marele dicţionar de neologisme)

jubiléu s. n., art. jubiléul; pl. jubilée
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ju jub jubi jubil jubile

Cuvinte se termină cu literele: eu leu ileu bileu ubileu