jugulare dex - definiţie, sinonime, conjugare
JUGULÁ, jugulez, vb. I. Tranz. (Rar) A sugruma, a strangula, a înăbuşi. – Din fr. juguler, lat. jugulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JUGULÁRE, jugulări, s.f. (Rar) Acţiunea de a jugula şi rezultatul ei; sugrumare, strangulare. ♦ Fig. Împiedicare bruscă a dezvoltării. – V. jugula.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JUGULÁR, -Ă, jugulari, -e, adj. Care aparţine gâtului, privitor la gât, din regiunea gâtului. ♢ Venă jugulară = venă a gâtului care colectează sângele din regiunea capului şi a gâtului. – Din fr. jugulaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A JUGUL//Á ~éz tranz. rar1) A lipsi de respiraţie, strângând vâna jugulară; a gâtui; a sugruma; a strangula. 2) fig. (acţiuni, procese, activităţi etc.) A împiedica să se desfăşoare; a opri brusc din desfăşurare . /<fr. juguler, lat. jugulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JUGULÁR ~ă (~i, ~e) Care ţine de gât; propriu gâtului. ♢ Venă ~ă venă centrală din regiunea gâtului, care colectează sângele din cap şi din gât. /<fr. jugulaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JUGULÁ vb. I. tr. (Liv.) 1. A strangula, a sugruma. 2. A opri evoluţia unei boli, a unei epizootii etc. ♦ (Fig.) A împiedica brusc o dezvoltare; a gâtui, a suprima. [< fr. juguler, cf. lat. iugulare].
(Dicţionar de neologisme)

JUGULÁRE s.f. Acţiunea de a jugula şi rezultatul ei; sugrumare. ♦ (Fig.) Împiedicare bruscă a dezvoltării; suprimare, gâtuire. [< jugula].
(Dicţionar de neologisme)

JUGULÁR, -Ă adj. Care aparţine gâtului, care ţine de gât. ♢ Venă jugulară (şi s.f.) = venă principală a gâtului, care adună sângele din cap şi din gât. [< fr. jugulaire, cf. lat. iugulus – gât].
(Dicţionar de neologisme)

JUGULÁ vb. tr. 1. a strangula, a sugruma. 2. a secţiona venele jugulare, în vederea scurgerii sângelui, în sacri-ficarea animalelor. 3. a opri evoluţia unei boli, a unei epizootii etc. 4. (fig.) a împiedica brusc o dezvoltare; a gâtui, a suprima. (< fr. juguler, lat. iugulare)
(Marele dicţionar de neologisme)

JUGULÁR, -Ă adj. din regiunea gâtului. o venă ~ă (şi s. f.) = venă principală a gâtului, care adună sângele din cap şi din gât. (< fr. jugulaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

jugulá vb., ind. prez. 1 sg. juguléz, 3 sg. şi pl. juguleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

juguláre s. f., g.-d. art. jugulării; pl. jugulări
(Dicţionar ortografic al limbii române)

jugulár adj. m., pl. jugulári; f. sg. juguláră, pl. juguláre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JUGULÁ vb. v. gâtui, strangula, sugruma.
(Dicţionar de sinonime)

JUGULÁRE s. f. gâtuire, strangulare, sugrumare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ju jug jugu jugul jugula

Cuvinte se termină cu literele: re are lare ulare gulare