jumulire dex - definiţie, sinonime, conjugare
JUMULÍ, jumulesc, vb. IV. Tranz. 1. A smulge fulgi de pe o pasăre; a curăţa de pene, de fulgi o pasăre tăiată. ♢ Expr. (Fam.) Gâscă (bună) de jumulit = om naiv şi încrezător, de pe urma căruia se poate profita. ♦ P. ext. A smulge părul din rădăcină. 2. Fig. A estorca pe cineva (de bani); a jefui, a escroca. – Cf. bg. ž m u l j a, magh. g y o m l á l n i.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JUMULÍRE, jumuliri, s.f. Acţiunea de a jumuli; jumuleală, jumulit1. – V. jumuli.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A JUMUL//Í ~ésc tranz. 1) (păsări tăiate) A lipsi de pene şi de puf prin smulgere; a peni. 2) (păr) A smulge din rădăcină. 3) (animale moarte) A curăţa de piele; a beli; a jupui; a despuia; 4) fig. (persoane) A priva (de bani sau de alte bunuri materiale) prin exploatare sau prin sustragere; a jecmăni; a jefui. /cf. ung. gymbálni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

jumulí (jumulésc, jumulít), vb. – 1. A smulge fulgii de la o pasăre, a curăţa de pene. – 2. A escroca, a jefui, a jecmăni. – 3. A ciomăgi, a face praf. Mag. gyomlálni „a smulge” (DAR; Scriban). Sînt greşite relaţiile pe care le stabilesc Cihac, II, 161, cu juli, şi Philippide, II, 719, cu alb. humëljoń „a distruge”. Din acelaşi etimon provine jimui, vb. (Trans., despre porci, a scurma pămîntul cu rîtul). – Der. jumuleală, s.f. (acţiunea de a jumuli; furt; jupuire, jecmănire); jumulitor, adj. (care jumuleşte; care vinde scump); jumulitură, s.f. (jumuleală). Cf. jimi.
(Dicţionarul etimologic român)

jumulí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. jumulésc, imperf. 3 sg. jumuleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. jumuleáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

jumulíre s. f., g.- d. art. jumulírii; pl. jumulíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JUMULÍ vb. (înv. şi pop.) a smulge, (înv. şi reg.) a peni, (reg.) a dupurlui, a scărmăna, (Mold., Bucov. şi Maram.) a cinătui, (Mold. şi Bucov.) a ciupeli, (Transilv.) a jupeli. (A ~ o pasăre.)
(Dicţionar de sinonime)

JUMULÍ vb. v. jecmăni, jefui.
(Dicţionar de sinonime)

JUMULÍRE s. jumuleală, (reg.) scărmănare. (~ unei păsări.)
(Dicţionar de sinonime)

JUMULÍRE s. v. jecmăneală, jefuire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ju jum jumu jumul jumuli

Cuvinte se termină cu literele: re ire lire ulire mulire