jupui dex - definiţie, sinonime, conjugare
JUPUÍ, jupói, vb. IV. Tranz. 1. A îndepărta pielea de pe corp sau de pe o parte a corpului; a beli. ♦ Spec. A separa pielea de pe corpul animalului sacrificat printr-un proces tehnologic la abator. ♦ Refl. A se descuama. ♦ Tranz. şi refl. A (se) juli. ♢ A curăţa un arbore de coajă. 2. Fig. A lua cuiva tot ce are; a jefui, a prăda. [Var.: (reg.) jupí vb. IV.] – Din bg. župia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A JUPUÍ jupói tranz. 1) (animale moarte) A curăţa de piele; a beli; a jumuli; a despuia 2) (arbori, plante) A curăţa de coajă; a coji. 3) fig. (persoane) A lipsi de avere; a prăda; a jecmăni; a jefui; a despuia. /<bulg. župia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE JUPU//Í mă ~iésc intranz. (despre persoane) A se răni uşor la suprafaţă; a se zdreli; a se juli. /<bulg. župia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

jupuí (-uiésc, jupuít),1. A îndepărta pielea de pe corp. – 2. A juli. – 3. A lua cuiva totul, a vinde scump. – 4. A bate, a ciomăgi. – Var. jupi. Bg. župja „a curăţa un arbore de coajă” (DAR). Este probabilă der. din sl. (iz)lupiti „a prăda” (Cihac, II, 162). – Der. jupuitor, adj. (care jupoaie); jupuială, s.f. (jupuitură); jupuitură, s.f. (rană produsă prin jupuirea pielii; acţiunea de a jupui); jupeli, vb. (a opări), cu suf. expresiv -li (Graur, BL, VI, 146).
(Dicţionarul etimologic român)

jupuí vb., ind. şi conj. prez. 3 sg. şi pl. jupoáie, imperf. 3 sg. jupuiá; ger. jupuínd
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JUPUÍ vb. 1. (pop.) a beli, (înv. şi reg.) a despuia, (reg.) a mezdreli, a mezdri. (A ~ un animal.) 2. v. juli. 3. a se coji, a se descuama, a se scoroji, (pop.) a se jupi, (înv.) a se tărâţa. (Pielea i s-a ~.) 4. v. descoji.
(Dicţionar de sinonime)

JUPUÍ vb. v. jecmăni, jefui.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ju jup jupu

Cuvinte se termină cu literele: ui pui upui