jurnal dex - definiţie, sinonime, conjugare

jurnal

[Sinonime]
JURNÁL, jurnale, s.n. 1. Publicaţie periodică având apariţie zilnică; ziar, gazetă. 2. (De obicei în sintagma jurnal de modă) Publicaţie periodică în care se dau desene şi tipare de îmbrăcăminte şi accesorii. 3. Însemnări zilnice ale cuiva despre anumite evenimente legate, de obicei, de viaţa sa; însemnări zilnice ale unor observaţii ştiinţifice. ♢ Jurnal de călătorie = relatare în scris, zi de zi, a unei călătorii. Jurnal de bord = registru în care se consemnează cronologic faptele survenite în timpul călătoriei unei nave. Jurnalul acţiunilor de luptă = document militar în care sunt descrise zilnic pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor de luptă. 4. (Ieşit din uz) Emisiune de radio şi televiziune sau film de scurt metraj, rulat de obicei înaintea filmului artistic de lung metraj, care prezintă evenimente, ştiri, informaţii de strictă actualitate. 5. (Cont.) Registru în care sunt înscrise cronologic operaţiile băneşti, evenimentele supuse evidenţei etc. – Din fr. journal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

JURNÁL ~e n. 1) Publicaţie periodică cu apariţie, de regulă, zilnică, conţinând, în special, actualităţi; ziar; gazetă. 2) Însemnări cotidiene despre evenimentele şi faptele întâmplate. ♢ ~ de călătorie însemnări zilnice făcute în timpul unei călătorii. 3) Registru în care se înscriu zi de zi operaţiile contabile. 3) Buletin de informaţii cotidiene, radiodifuzat sau televizat. /<fr. journal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

JURNÁL s.n. 1. Însemnări zilnice (despre tot ceea ce se întâmplă); observaţii ştiinţifice însemnate zi de zi. ♢ Jurnal de bord = caiet de însemnări pentru faptele care survin în timpul drumului unei nave şi care sunt consemnate de ofiţerul de cart. 2. Ziar, gazetă. 3. Caiet, registru în care se înscriu operaţiile comerciale zi de zi. [< fr. journal].
(Dicţionar de neologisme)

JURNÁL s. n. 1. caiet de însemnări intime zilnice (despre tot ceea ce se întâmplă); observaţii ştiinţifice însemnate zi de zi. o ~ de bord = registru de însemnări pentru faptele care survin în timpul drumului unei (aero)nave; ~ de cart = registru pe navele militare, deosebit de jurnalul de bord, în care ofiţerul de cart înscrie date referitoare la navigaţie. 2. ziar, gazetă. 3. caiet, registru în care se înscriu operaţiile de contabilitate zi de zi. 4. emisiune de radio sau de televiziune care prezintă ştiri, informaţii de imediată actualitate. (< fr. journal)
(Marele dicţionar de neologisme)

a avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearşaf / jurnal / listă / patalama / salbă expr. a avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat
(Alte dicţionare)

jurnál s. n., pl. jurnále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
JURNÁL s. 1. v. ziar. 2. (CONT.) jurnal de casă v. registru de casă.
(Dicţionar de sinonime)

JURNÁL s. v. proces-verbal.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ju jur jurn jurna

Cuvinte se termină cu literele: al nal rnal urnal