lăbărțat dex - definiţie, sinonime, conjugare
LĂBĂRŢÁ, lăbărţez, vb. I. Refl. (Adesea fig.) A se lărgi excesiv, a se deforma; a se întinde în lături. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LĂBĂRŢÁT, -Ă, lăbărţaţi, -te, adj. 1. (Despre haine) Care şi-a stricat forma, lărgindu-se prea mult; deformat. ♦ (Despre scris) Cu litere prea mari, nelegate între ele sau prea distanţate. 2. Fig. (Despre stil) Cu dezvoltări prea mari, lipsit de concizie, prolix, diluat. ♦ (Despre felul de a vorbi) Prea rar, tărăgănat. ♦ (Despre gesturi) Care arată lipsă de vioiciune, încetineală, lene. – V. lăbărţa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE LĂBĂRŢ//Á mă ~éz intranz. pop. A creşte excesiv în dimensiuni (mai ales în lăţime), pierzând forma; a se lăţi. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LĂBĂRŢÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A SE LĂBĂRŢA. 2) (despre scris) Care este neglijent şi cu distanţe prea mari între litere. 3) (despre stil) Care se caracterizează prin amănunte de prisos. 4) (despre vorbire) Care este rar şi monoton; tărăgănat. 5) (despre mers) Care este lipsit de eleganţă; greoi şi legănat. /v. a se lăbărţa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lăbărţá (lăbărţéz, lăbărţát), vb. refl. – A decădea, a se prăbuşi, a ceda, a-şi pierde forma îmbrăcămintea sau încălţămintea purtată prea mult. Origine expresivă. Pare a fi o var. a lui dăbălăza, prin intermediul unei var. (de)-lăbăza, cu infixul r, ca şi în alte cazuri de creaţii spontane, (cf. hîra-hîrţa, hanţă-handră, fleaţă-fleoarţă etc.). Cf. sb. labrcnuti „a valora puţin”, care, de asemenea, pare de origine expresivă. După Cihac, II, 163, pus în legătură cu sb. labrnja „rît”. DAR propune un der. puţin probabil de la bîrţă cu pref. re- (cf. Dacor., III, 818); şi Scriban leagă pe lăbărţa cu bălţi. – Der. lăbărţătură.
(Dicţionarul etimologic român)

lăbărţá vb., ind. prez. 1 sg. lăbărţéz, 3 sg. şi pl. lăbărţeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LĂBĂRŢÁ vb. v. întinde.
(Dicţionar de sinonime)

LĂBĂRŢÁT adj. v. întins.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lab laba labar labart

Cuvinte se termină cu literele: at tat rtat artat bartat