lămurit dex - definiţie, sinonime, conjugare
LĂMURÍ, lămuresc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A ajuta pe cineva să înţeleagă sau a înţelege, a ajunge să înţeleagă ceva. ♦ Refl. recipr. A ajunge la o concluzie, la înţelegerea unui lucru în urma unei discuţii în care s-au dezbătut aspectele neclare, contradictorii. 2. Tranz. A face să fie clar, înţeles de cineva; a clarifica, a desluşi. ♦ Refl. A deveni limpede, clar, explicit pentru cineva. 3. Refl. (Despre obiecte) A apărea vederii în mod distinct; a se contura cu claritate. 4. Tranz. şi refl. (Înv.) A face să devină sau a deveni curat, lipsit de corpuri străine, pur. – Din lamură.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LĂMURÍT, -Ă, lămuriţi, -te, adj. (Adesea adverbial) 1. (Despre oameni) Care a înţeles clar ceva; limpezit2. 2. (Despre idei, probleme etc.) Care este uşor de înţeles pentru cineva; explicit, clar, limpede. 3. (Despre obiecte) Care apare vederii cu claritate. – V. lămuri.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LĂMUR//Í ~ésc tranz. 1) (probleme, texte, lucruri neînţelese etc.) A face înţeles, comentând şi dând informaţii necesare; a explica; a arăta. 2) (persoane) A ajuta să înţeleagă lucruri neclare, obscure. 3) A face să se lămurească. /Din lamură
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE LĂMUR//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre lucruri neclare) A deveni clar (în urma unor investigaţii, discuţii etc.). 2) (despre persoane) A ajunge să înţeleagă clar; a se clarifica; a se edifica. 3) (despre obiecte) A apărea vederii în mod distinct; a căpăta contururi clare; a se distinge; a se desluşi. 4) (despre persoane) A ajunge la înţelegere (unul cu altul) în urma unor explicaţii. /Din lamură
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lămurí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. lămurésc, imperf. 3 sg. lămureá; conj. prez. 3 sg. şi pl. lămureáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LĂMURÍ vb. 1. a (se) clarifica, a (se) descurca, a (se) desluşi, a (se) elucida, a (se) explica, a (se) limpezi, a (se) preciza, (înv.) a (se) pliroforisi, a (se) răspica, a (se) sfeti, (fig.) a (se) descâlci, a (se) lumina. (Problema a fost ~.) 2. v. rezolva. 3. v. dumeri. 4. a (se) clarifica, a (se) dumeri, a (se) edifica. (S-a ~ imediat după ce a văzut actele.)
(Dicţionar de sinonime)

LĂMURÍ vb. v. curăţa, purifica.
(Dicţionar de sinonime)

LĂMURÍT adj. v. curăţit, purificat.
(Dicţionar de sinonime)

LĂMURÍT adj., adv. 1. adj. v. clar. 2. adv. v. bine. 3. adj. clarificat, dumerit, edificat, orientat, (fig.) luminat. (Sunt pe deplin ~.) 4. adj. clar, desluşit, explicit, expres, inteligibil, limpede, net, precis, răspicat, (livr.) comprehensibil, (înv.) apriat, (fig.) neted, transparent. (Un sens ~; o afirmaţie ~.) 5. adv. v. clar.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Lămurit ≠ confuz, nedesluşit, nelămurit
(Dicţionar de antonime)

Lămurit ≠ nelămurit, neclar, nedesluşit, obscurs, vag
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lam lamu lamur lamuri

Cuvinte se termină cu literele: it rit urit murit amurit