laitmotiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

laitmotiv

LÁITMOTIV, laitmotive, s.n. Motiv ritmic, melodic sau armonic dintr-o compoziţie muzicală, care caracterizează un personaj, o situaţie etc. şi care revine ori de câte ori apare în scenă personajul sau situaţia dată; p. gener. fragment sau motiv muzical repetat. ♦ Fig. Idee călăuzitoare a unei lucrări ştiinţifice, literare etc., repetată şi subliniată în mai multe rânduri. [Scris şi: leit-motiv] – Din germ. Leitmotiv.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LÁITMOTIV ĕ n. 1) Motiv muzical care caracterizează un personaj sau o situaţie şi care se reia când apare în scenă personajul sau situaţia dată. 2) Fragment sau motiv repetat într-o operă muzicală. 3) fig. Idee principală asupra căreia se insistă în repetate rânduri (într-o operă ştiinţifică sau artistică). [Sil. lait-] /<germ. Leitmotiv
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LÁITMOTIV s.n. Motiv, temă muzicală care caracterizează un personaj, o situaţie şi care se reia ori de câte ori apar în scenă sau este vorba de persoanele sau situaţiile respective; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. ♦ (Fig.) Idee de bază a unei opere literare etc., care se repetă de mai multe ori. [Pron. lait-mo-, pl. -ve, -vuri, var. leitmotiv s.n. / < germ. Leitmotiv, fr. leitmotiv].
(Dicţionar de neologisme)

LÁITMOTIV s. n. 1. motiv, temă având o anumită semnificaţie, care caracterizează un personaj, o situaţie şi care se repetă adesea în cursul unei compoziţii muzicale; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. 2. (fig.) idee de bază a unei opere literare etc. care se repetă de mai multe ori. (< germ. Leitmotiv)
(Marele dicţionar de neologisme)

láitmotiv s. n. (sil. lait-), pl. láitmotive
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: la lai lait laitm laitmo

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv otiv motiv tmotiv