lansa dex - definiţie, sinonime, conjugare
LANSÁ, lansez, vb. I. Tranz. 1. A pune (pentru prima oară) în circulaţie, a difuza, a răspândi, a face (larg) cunoscut. ♦ Spec. A da drumul pe apă unui vas nou construit sau reparat, a-l face să plutească pentru prima oară (după construire sau reparare). ♦ A emite un decret, un mandat de arestare etc. 2. A arunca, a azvârli (spre un obiectiv). ♦ A arunca, a îndrepta spre ţintă un anumit fel de armament. ♦ Refl. A se arunca cu putere, a face o săritură îndrăzneaţă. ♦ Refl. Fig. A se angaja cu îndrăzneală într-o acţiune. – Din fr. lancer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LANS//Á ~éz tranz. 1) (idei, ştiri, publicaţii etc.) A face cunoscut (pentru prima oară) unui cerc larg de persoane; a pune în circulaţie. 2) (bărci, corăbii, vapoare etc.) A da drumul să plutească pentru prima dată. 3) (rachete, torpile, sateliţi etc.) A arunca (cu ajutorul unui dispozitiv special), trimiţând spre o ţintă. /<fr. lancer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LANSÁ vb. I. tr. 1. A emite, a pune în circulaţie; a difuza, a face cunoscut. 2. A azvârli, a arunca (cu mâna, cu un mijloc mecanic etc.). ♦ refl. A se avânta, a se arunca într-o acţiune etc. 3. A pune pe apă (o navă nou construită, o barcă, o geamandură etc.). [< fr. lancer].
(Dicţionar de neologisme)

LANSÁ vb. I. tr. 1. a emite, a pune în circulaţie; a difuza. ♢ a prezenta o carte recent apărută în cadrul unei scurte ceremonii. 2. a arunca şi a dirija spre ţintă o rachetă, o torpilă, o bombă etc. 3. a pune pe apă (o navă, o barcă, un ponton) II. refl a se avânta, a se angaja într-o acţiune etc. (< fr. lancer)
(Marele dicţionar de neologisme)

lansá vb., ind. prez. 1 sg. lanséz, 3 sg. şi pl. lanseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LANSÁ vb. 1. v. arunca. 2. v. avânta. 3. v. emite.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lan lans

Cuvinte se termină cu literele: sa nsa ansa