lanternă dex - definiţie, sinonime, conjugare

lanternă

[Sinonime]
LANTÉRNĂ, lanterne, s.f. 1. Felinar. ♢ Lanternă veneţiană = lampion. Lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase şi al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Lampă mică, portativă, care funcţionează cu baterie electrică. 3. Lanternou. – Din fr. lanterne.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LANTÉRN//Ă ~e f. 1) Lampă de gaz portativă prevăzută cu un glob de sticlă pentru a proteja fitilul aprins folosită în afara încăperilor; felinar. 2) Lampă electrică portativă, care funcţionează cu baterie. ♢ ~ veneţiană lampion. ~ magică dispozitiv optic cu ajutorul căruia se proiectează pe ecran imaginea figurilor desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 3) Parte mai ridicată a acoperişului unei clădiri, prevăzută cu multe ferestre pentru ventilare şi iluminare; lanternou. /<fr. lanterne
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LANTÉRNĂ s.f. 1. Felinar. ♦ Lampă electrică portativă cu baterie. ♢ Lanternă veneţiană = lampion; lanternă magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase şi al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. 2. Aparat de control prevăzut cu vizori de sticlă, care se intercalează în conductele de produse lichide pentru a face vizibilă circulaţia acestora. 3. Un fel de turn mic pentru iluminarea şi împodobirea unei cupole. 4. (Text.) Mecanism inversor folosit la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea şi coborârea mosoarelor pe care se înfăşoară semitortul sau la unele maşini de bobinat pentru înfăşurarea firului. [< fr. lanterne, it. lanterna].
(Dicţionar de neologisme)

LANTÉRNĂ s. f. 1. felinar. ♢ lampă electrică portativă cu baterie. o ~ veneţiană = lampion; ~ magică = aparat care proiectează pe un ecran, cu ajutorul unei surse luminoase şi al unui sistem de lentile, imaginea mărită a unei figuri desenate pe o placă de sticlă sau imprimate pe o placă fotografică. ♢ lampă de semnalizare montată pe acoperiş. ♢ lampă mică cu săgeată luminoasă pentru explicaţii pe desene, diapozitive etc. în cadrul expunerilor. 2. aparat de control cu vizori de sticlă, care se intercalează în conductele de produse lichide pentru a face vizibilă circulaţia acestora. 3. turn mic, cu aspect de edicul, pentru iluminarea şi împodobirea unei cupole. 4. (text.) mecanism inversor la flaierele de fibre liberiene pentru ridicarea şi coborârea mosoarelor pe care se înfăşoară semitortul sau, la unele maşini de bobinat, pentru înfăşurarea firului. (< fr. lanterne, lat. lanterna)
(Marele dicţionar de neologisme)

lantérnă s. f., g.-d. art. lantérnei; pl. lantérne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LANTÉRNĂ VENEŢIÁNĂ s. v. lampion.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lan lant lante lanter

Cuvinte se termină cu literele: na rna erna terna nterna