lateral dex - definiţie, sinonime, conjugare

lateral

[Sinonime]
LATERÁL, -Ă, laterali, -e, adj. 1. Situat pe (una dintre) laturi, pe o parte a unui lucru; situat la margine, la periferie, departe de un centru; lăturalnic. ♢ Arie (sau suprafaţă) laterală = mărimea suprafeţei unui corp prismatic, fără suprafeţele bazelor lui. Arie laterală = zonă situată la periferia teritoriului unde se vorbeşte un dialect sau o limbă. ♦ Fig. Secundar. 2. (În sintagma) Consoană laterală (şi substantivat, f.) = consoană articulată prin atingerea vârfului limbii de palatul tare sau de alveolele incisivilor superiori, în timp ce suflul de aer iese prin cele două deschizături lăsate de marginile limbii. „L” este o consoană laterală. 3. (În sintagma) Gândire laterală = proces specific gândirii creatoare, având ca scop obţinerea a cât mai multe variante posibile ale obiectului sau fenomenului cercetat. – Din fr. latéral, lat. lateralis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LATERÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care se află pe una dintre laturile unui obiect. 2) Care, din punct de vedere al importanţei, se situează pe al doilea plan; care este de importanţă mai mică; secundar. /<fr. latéral, lat. lateralis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LATERÁL, -Ă adj. 1. De pe o latură, de pe laturi, lăturalnic. ♢ Arie laterală (sau periferică) = zonă situată la periferia teritoriului în care se vorbeşte un dialect sau o limbă. ♦ (Fig.) Secundar, îndepărtat, fără legătură directă cu ceva. 2. Consoană laterală (şi s.f. ) = consoană articulată cu vârful limbii pe palatul tare, lăsând aerul să se scurgă de o parte şi de alta a limbii. [Cf. fr. latéral].
(Dicţionar de neologisme)

LATERÁL, -Ă adj. 1. de pe o latură, de pe laturi, lăturalnic. o arie ~ă (sau periferică) = zonă situată la periferia teritoriului în care se vorbeşte un dialect sau o limbă. ♢ (fig.) secundar, îndepărtat, fără legătură directă cu ceva. o gândire ~ă = proces specific gândirii creatoare, urmărind obţinerea a cât mai multor variante posibile ale fenomenului cercetat. 2. consoană ~ă (şi s. f.) = consoană articulată cu vârful limbii pe palatul tare sau pe alveolele incisivilor superiori, lăsând aerul să se scurgă de o parte şi de alta a limbii. (< fr. latéral, lat. lateralis)
(Marele dicţionar de neologisme)

laterál adj. m., pl. lateráli; f. sg. laterálă, pl. laterále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LATERÁL adj. lăturalnic. (O poziţie ~.)
(Dicţionar de sinonime)

LATERÁL adj. v. colateral, lăturalnic, marginal, minor, neimportant, neîn-semnat, secundar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lat late later latera

Cuvinte se termină cu literele: al ral eral teral ateral