latinism dex - definiţie, sinonime, conjugare

latinism

LATINÍSM, (1) latinisme, s.n. 1. Cuvânt, formă sau construcţie sintactică împrumutate (fără necesitate) din limba latină (şi neasimilate încă în limba care a făcut împrumutul). 2. Curent apărut în lingvistica şi în filologia românească din sec. XIX, care, pentru a demonstra caracterul latin al limbii române, a încercat să elimine din ea cuvintele de alte origini şi să modifice astfel forma celor latine, încât să le apropie cât mai mult de forma originară; a contribuit la generalizarea scrierii cu caractere latine şi a adus noi argumente în sprijinul originii latine a limbii române. – Din fr. latinisme. Cf. l a t i n.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LATINÍSM1 ~e n. Împrumut din limba latină; cuvânt de origine latină. /<fr. latinisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LATINÍSM2 n. Curent în filologia românească care, continuând ideile fruntaşilor Şcolii Ardelene, exagera importanţa elementelor latine în limbă, negând sau excluzând cu totul elementele împrumutate din alte limbi. /<fr. latinisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LATINÍSM s.n. 1. Cuvânt, construcţie împrumutate din latină; neologism de origine latină. 2. Tendinţă a unor lingvişti români din sec. XVIII-XIX de a da limbii române un aspect cât mai apropiat de cel al limbii latine, excluzând cuvintele de altă origine; curentul latinist. [Cf. fr. latinisme].
(Dicţionar de neologisme)

LATINÍSM s. n. 1. cuvânt, construcţie împrumutate din latină şi neintegrate încă. 2. curent în lingvistica şi filologia română din sec. XIX, care, continuând ideile fruntaşilor çcolii Ardelene, din dorinţa de a demonstra multilateral, împotriva teoriilor false şi tendenţioase, latinitatea poporului român şi a limbii sale, a ajuns la unele exagerări pe linia latinizării forţate a limbii; curentul latinist. (< fr. latinisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

latinísm s. n., (cuvinte) pl. latinísme
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: la lat lati latin latini

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism inism tinism