latitudine dex - definiţie, sinonime, conjugare

latitudine

LATITÚDINE, latitudini, s.f. 1. Distanţa unghiulară a unui punct de pe glob faţă de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct şi exprimată în grade, minute şi secunde. 2. Fig. Libertate de acţiune, posibilitate de a acţiona după voie. – Din fr. latitude, lat. latitudo, -inis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LATITÚDIN//E ~i f. 1) Distanţa în grade a unui punct de pe glob faţă de ecuator, măsurată pe meridianul locului. 2) fig. Libertate de acţiune în mişcare. /<fr. latitude, lat. latitudo, ~inis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LATITÚDINE s.f. 1. Distanţa unghiulară a unui punct oarecare de pe glob sau a unui astru faţă de un plan ecuatorial de referinţă, măsurată în grade pe meridian. ♦ (Geom.) Una dintre coordonatele polare spaţiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 2. (Fig.) Libertate de acţiune, de alegere. [< it. latitudine, cf. fr. latitude, lat. latitudo – lărgime].
(Dicţionar de neologisme)

LATITÚDINE s. f. 1. poziţia în grade a unui punct de pe glob sau a unui astru faţă de un plan ecuatorial de referinţă. 2. (mat.) una dintre coordonatele polare spaţiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 3. (fig.) libertate de acţiune, de alegere. (< it. latitudine, fr. latitude, lat. latitudo)
(Marele dicţionar de neologisme)

latitúdine s. f., g.-d. art. latitúdinii; pl. latitúdini
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: la lat lati latit latitu

Cuvinte se termină cu literele: ne ine dine udine tudine