leac dex - definiţie, sinonime, conjugare

leac

[Sinonime]
LEAC, leacuri, s.n. (Pop.) 1. Mijloc folosit în tratarea unei boli; medicament, doctorie, tratament, remediu. ♢ Iarbă (sau buruiană) de leac = plantă medicinală. ♢ Expr. A căuta (pe cineva sau ceva) ca iarba de leac sau a umbla (după cineva sau ceva) ca după iarba de leac = a căuta cu înfrigurare, pretutindeni. A da de leac = a descoperi medicamentul, tratamentul eficace. A găsi (cuiva) leacul = a găsi mijlocul de a stăpâni pe cineva, de a rezolva ceva, a găsi ac de cojocul cuiva. 2. (În expr.) Fără (de) leac de... = fără nici un pic de... (În construcţii negative) (Nici) de leac = câtuşi de puţin, deloc. – Din sl. lĕkŭ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LEAC ~uri n. Substanţă folosită pentru tratarea, ameliorarea sau prevenirea unor boli; medicament; remediu. ♢ Iarbă (sau buruiană) de ~ plantă medicinală. A da de ~ a descoperi medicamentul contra unei boli. A găsi ~ul a găsi mijlocul de a rezolva ceva. (Nici) de ~ câtuşi de puţin; deloc. /<sl. lĕku
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

leác (leácuri), s.n. – 1. Medicament, remediu. – 2. Tratament. – Megl. leac. Sl. lĕkŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 28; Miklosich, Lexicon, 349; Cihac, II, 166), cf. bg., cr., slov., rut. lĕk, sb. ljak, pol. lek. – Der. lecui, vb. (a trata; refl., a-şi reface sănătatea, a se pune pe picioare; a se îndrepta, a se ameliora), din sl. lĕkovati, lĕkują, sau din leac; nelecuit, adj. (iremediabil); lecuitor, adj. (care lecuieşte, care vindecă); lecuitor, s.m. (doctor); lecuinţă, s.f. (înv., remediu, tratament); lecuială, s.f. (vindecare, îndreptare). – Cf. leacă.
(Dicţionarul etimologic român)

floáre-de-leác s. f., g.-d. art. flórii-de-leác
(Dicţionar ortografic al limbii române)

leac s. n., pl. leácuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
FLOARE-DE-LEÁC s. v. gălbenea, piciorul-cocoşului.
(Dicţionar de sinonime)

FLORICICĂ-DE-LEÁC s. v. piciorul-cocoşului.
(Dicţionar de sinonime)

LEAC s. v. doctorie.
(Dicţionar de sinonime)

LEAC s. v. remediu, soluţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: le lea

Cuvinte se termină cu literele: ac eac