leasă dex - definiţie, sinonime, conjugare

leasă

[Sinonime]
LEÁSĂ1, lese, s.f. Împletitură de nuiele în formă de grătar, de gard, de coş etc., folosită (singură sau ca element component) în numeroase scopuri practice. – Din bg. lesa, scr. ljesa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LEÁSĂ2, lese, s.f. Desiş mare într-o pădure. ♦ Desiş format din ramurile unui copac. – Din sl. lĕsŭ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LEÁSĂ1 lése f. 1) Împletitură din nuiele în formă de grătar, folosită, de obicei, pentru uscarea fructelor sau a legumelor. 2) Construcţie din nuiele sau din scânduri bătute rar, în care se păstrează porumb (în ştiuleţi); sâsâiac; coşar; porumbar. 3) Gard de nuiele folosit la pescuit în gârle. 4) Coş împletit din nuiele sau din trestie, folosit la pescuit. [G.-D. lesei] /<bulg. lesa, sb. ljesa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LEÁSĂ2 lése f. Desiş mare într-o pădure. [G.-D. lesei] /<sl. lĕsu
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

leásă (lése) s.f. – 1. Împletitură de nuiele. – 2. Rogojină. – 3. Tipar de brînză. – 4. Hambar. – 5. Cuşcă, coteţ de nuiele pentru bătut porumbul. – 6. Instrument de pescuit. – 7. Zăgaz, baraj. – Mr., megl. leasă. Sl. (bg., slov., rus.) lĕsa (Miklosich, Slaw. Elem., 29; Cihac, II, 167; Iordan, Dift., 145; Conev 65 şi 75), cf. sb. ljesa, mag. lésza. Din sl. lĕsŭ „pădure”, cf. slov., rus. lĕs „pădure”, de unde şi leasă, s.f. (desiş).
(Dicţionarul etimologic român)

leásă (împletitură, desiş) s. f., g.-d. art. lései; pl. lése
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LEÁSĂ s. 1. (reg.) bojdei, coşer, lojniţă, slaniţă, şujnic. (~ pe care se usucă fructele.) 2. (pop.) comarnic. (~ pentru scurs caşul.) 3. (reg.) coteţ, cuşcă. (~ pe care se bat ştiuleţii de porumb.) 4. (reg.) cutiţă, ostreţ, saltea, vintilă. (~ pentru pescuit.) 5. grădele (pl.). (~ de nuiele care împrejmuieşte un loc.)
(Dicţionar de sinonime)

LEÁSĂ s. v. măturoi, târn.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: le lea leas

Cuvinte se termină cu literele: sa asa easa