legalitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

legalitate

[Sinonime]
LEGALITÁTE, legalităţi, s.f. Caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; principiu potrivit căruia toate organizaţiile de stat sau obşteşti şi cetăţenii sunt obligaţi să respecte, în activitatea lor, legea. ♢ Expr. A intra în legalitate = a se conforma legilor în vigoare. A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea şi cu respectarea legilor în vigoare. ♦ Organizarea unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor unei ţări. – Din fr. légalité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LEGALITÁTE f. 1) Caracter legal; conform cu legile. 2) Respectare cu stricteţe a legilor. ♢ A intra în ~ a se supune legilor în vigoare. A fi în ~ a se afla sub ocrotirea legilor. 3) Organizare a unui stat pe bază de legi. 4) Ansamblu de legi al unei ţări. [G.-D. legalităţii] /<fr. légalité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LEGALITÁTE s.f. Conformitate cu legile, respectarea strictă a legilor. ♦ Ordine legală care asigură viaţa şi activitatea unei societăţi, a unui stat etc. [Cf. fr. légalité].
(Dicţionar de neologisme)

LEGALITÁTE s. f. 1. caracter legal; principiu potrivit căruia orice persoană fizică sau juridică este obligată să respecte legea; legalism (2). o a fi (sau a intra) în ~ = a se conforma legilor în vigoare. 2. ordine legală care asigură viaţa şi activitatea unui stat etc. (< fr. légalité)
(Marele dicţionar de neologisme)

legalitáte s. f., g.-d. art. legalităţii; pl. legalităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LEGALITÁTE s. (JUR.) putere, valabilitate, valoare, (înv.) tărie. (~ unui înscris.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Legalitateilegalitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: le leg lega legal legali

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate