liant dex - definiţie, sinonime, conjugare

liant

[Sinonime]
LIÁNT, lianţi, s.m. 1. Material fluid sau adus în stare fluidă, care are proprietatea de a lega prin întărire bulgării sau granulele unui material solid cu care a fost amestecat; aglomerant. 2. Substanţă care serveşte la fixarea unui pigment pe fibra textilă. [Pr.: li-ant] – Din fr. liant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIÁN//T ~ţi m. Material fluid folosit pentru a lega, prin întărire, particulele unui aglomerat. [Sil. li-ant] /<fr. liant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LIÁNT s.m. 1. Material fluid folosit pentru a lega prin întărire bulgării, granulele etc. unui material organic sau mineral. 2. (Poligr.) Lichid vâscos conţinând colorantul cu care formează cerneala de tipar. 3. (Text.) Substanţă folosită la fixarea pigmenţilor coloranţi, fără afinitate pentru fibre. [Pron. li-ant, pl. -nţi, (s.n.) -nturi. / < fr. liant].
(Dicţionar de neologisme)

liánt s.m. 1. material fluid pentru a lega prin întărire bulgării, granulele etc. unui material organic sau mineral. 2. lichid vâscos conţinând colorantul cu care formează cerneala de tipar. 3. substanţă la fixarea pigmenţilor coloranţi pe fibrele textile. 4. constituent nevolatil al lacurilor, care se întăreşte sub formă de peliculă, în pictură etc. (fr. liant)
(Marele dicţionar de neologisme)

liánt s. m. (sil. li-ant), pl. liánţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LIÁNT s. (TEHN.) aglomerant. (~ul leagă între ele particulele unui aglomerat.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lia lian

Cuvinte se termină cu literele: nt ant iant