libertate dex - definiţie, sinonime, conjugare

libertate

[Sinonime]
LIBERTÁTE, (4) libertăţi, s.f. 1. Posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii. ♢ Loc. adv. În libertate = după bunul plac, nestingherit. ♢ Expr. A-şi lua libertatea să... (sau de a...) = a-şi îngădui, a-şi permite să... 2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice şi civile în stat. ♦ Starea celui care nu este supus unui stăpân. ♦ Situaţia unei persoane care nu se află închisă sau întemniţată. ♢ Expr. A pune în libertate = a elibera din închisoare, din arest etc. 3. Independenţă, neatârnare (a unui stat faţă de o putere străină). 4. (De obicei la pl.) Drepturi cetăţeneşti. ♢ Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de conştiinţă = dreptul oricărui cetăţean de a avea o opinie proprie în orice domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului = dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii. – Din fr. liberté, lat. libertas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIBERT//ÁTE ~ăţi f. 1) Posibilitate de a acţiona, în anumite împrejurări, după propria sa voinţă sau dorinţă. 2) Stare a unei persoane cu drepturi depline, care nu este în servitute; stare de independenţă. 3) Drept consfinţit printr-o legislaţie, printr-o convenţie; lipsă a restricţiilor. ~atea presei. 4) mai ales la pl. Mod prea familiar de a se purta; nonconformism. [G.-D. libertăţii] /<fr. liberté, lat. libertas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LIBERTÁTE s.f. 1. Posibilitatea de acţiune după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii din ce în ce mai profunde a legilor de dezvoltare a naturii şi societăţii. 2. Situaţia unei persoane libere. 3. Independenţă, neatârnare. [Cf. lat. libertas, fr. liberté].
(Dicţionar de neologisme)

LIBERTÁTE s. f. 1. (fil.) înţelegerea necesităţii, cunoaşterea legilor obiective şi stăpânirea conştientă a forţelor naturii şi a vieţii sociale, întemeiată pe această cunoaştere. 2. situaţie a unei persoane libere. 3. (pl.) drepturi cetăţeneşti. 4. posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă, de a face sau de a nu face o acţiune. (< fr. liberté, lat. libertas)
(Marele dicţionar de neologisme)

libertáte s. f., g.-d. art. libertăţii; (drepturi) pl. libertăţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LIBERTÁTE s. 1. (înv. şi pop.) slobozenie, (înv. şi reg.) slobozie, (înv.) volnicie. (~ persoanei.) 2. v. independenţă. 3. autonomie, (rar) autonomism, (înv. şi pop.) slobozenie, (înv. şi reg.) slobozie, (înv.) volnicie. (~ administrativă a unui teritoriu în cadrul statului.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Libertate ≠ captivitate, detenţiune, oprimare, robie
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lib libe liber libert

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate rtate ertate