lichidare dex - definiţie, sinonime, conjugare
LICHIDÁ, lichidez, vb. I. Tranz. 1. A termina, a pune capăt unei acţiuni, unui fapt, unei activităţi etc. 2. Spec. A îndeplini toate formele necesare pentru ca o situaţie juridică sau financiară să ia sfârşit. ♦ A plăti (o datorie). 3. (Arg.) A omorî; a asasina. – Din fr. liquider.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LICHIDÁRE, lichidări, s.f. Acţiunea de a lichida. ♢ Loc. adj. şi adv. În lichidare = (care este) în curs de desfiinţare. – V. lichida.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LICHID//Á ~éz tranz. 1) A face să nu mai existe. 2) (datorii) A compensa în bani sau în natură; a plăti; a achita. /<fr. liquider
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LICHIDÁ vb. I. tr. 1. A îndeplini formalităţile pentru încetarea definitivă a activităţii unei întreprinderi, a unei bănci etc. ♦ A plăti (o datorie). 2. A pune capăt, a termina, a încheia (o acţiune, un fapt). 3. (Argotic) A omorî, a asasina. [< fr. liquider, it. liquidare].
(Dicţionar de neologisme)

LICHIDÁRE s.f. 1. Desfiinţare, nimicire. 2. Îndeplinire a formelor şi a lucrărilor în vederea încetării definitive a activităţii unei întreprinderi. [< lichida].
(Dicţionar de neologisme)

LICHIDÁ vb. tr. 1. a pune capăt, a termina, a încheia (o acţiune). 2. a îndeplini formalităţile pentru încetarea definitivă a unei situaţii juridice sau financiare. ♢ (refl.) a-şi plăti datoriile. 3. (arg.) a omorî, a asasina. (< fr. liquider)
(Marele dicţionar de neologisme)

lichidá vb., ind. prez. 1 sg. lichidéz, 3 sg. şi pl. lichideáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

lichidáre s. f., g.-d. art. lichidării; pl. lichidări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LICHIDÁ vb. 1. a încheia, a sfârşi, a termina. (A ~ toate socotelile.) 2. a desfiinţa, a stârpi, a suprima. (A ~ abuzurile.) 3. (fig.) a sparge. (Au încercat să ~ greva.) 4. v. nimici. 5. v. achita.
(Dicţionar de sinonime)

LICHIDÁ vb. v. asasina, omorî, suprima, ucide.
(Dicţionar de sinonime)

LICHIDÁRE s. 1. încheiere, terminare. (~ tuturor socotelilor.) 2. desfiinţare, stârpire, suprimare. (~ abuzurilor.) 3. v. nimicire. 4. achitare, onorare, plată, plătire, (înv.) răspundere. (~ unei datorii.)
(Dicţionar de sinonime)

LICHIDÁRE s. v. asasinare, omorâre, suprimare, ucidere.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A lichida ≠ a funda
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lic lich lichi lichid

Cuvinte se termină cu literele: re are dare idare hidare