ligatură dex - definiţie, sinonime, conjugare
LIGATÚRĂ, ligaturi, s.f. 1. Legare provizorie sau definitivă a unui vas sangvin, a intestinului, a ureterului etc., pentru a închide orificiul lor. ♦ Fir de aţă, mătase, catgut, cu care se face o ligatură (1). 2. Reunire a mai multor litere într-un singur semn grafic; logotip. – Din fr. ligature, lat. ligatura.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIGATÚR//Ă ~i f. 1) Operaţie care constă în legarea provizorie sau definitivă a unui vas sangvin, a intestinului etc., pentru a opri o hemoragie sau pentru a închide orificiul lor. 2) Fir de aţă specială cu ajutorul căruia se efectuează o asemenea operaţie. /<fr. ligature, lat. ligatura
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LIGATÚRĂ s.f. 1. Legare cu un fir de aţă sau de catgut a unui vas sanguin sau a unui organ tubular; firul cu care se face această legătură. 2. (Poligr.) Semn grafic care conţine mai multe litere; logotip. [< fr. ligature, cf. lat. ligatura – legătură].
(Dicţionar de neologisme)

LIGATÚRĂ s. f. 1. legare cu un fir de aţă ori de catgut a unui vas sangvin sau organ tubular; firul însuşi. 2. (poligr.) semn grafic care conţine mai multe litere; logotip. 3. (în notaţia muzicală vocală) grup de note legate printr-o linie care se referă la o singură silabă. (< fr. ligature, lat. ligatura)
(Marele dicţionar de neologisme)

ligatúră s. f., g.-d. art. ligatúrii; pl. ligatúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ligaturá vb., ind. prez. 3 sg. ligatureáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: li lig liga ligat ligatu

Cuvinte se termină cu literele: ra ura tura atura gatura