limpezit dex - definiţie, sinonime, conjugare
LIMPEZÍ, limpezesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A face sau a deveni limpede, transparent, a (se) curăţa de impurităţi. ♦ Tranz. A clăti cu apă (rece) limpede ceea ce fusese spălat cu săpun, leşie etc. 2. Refl. (Despre cer, timp, atmosferă) A deveni (mai) senin; a se lumina, a se însenina. Expr. A se limpezi la minte = a se calma, a se linişti. 3. Refl. (Despre ochi) A deveni limpede, clar, curat. 4. Refl. (Despre lucruri care se află la mare distanţă) A apărea mai distinct. 5. Refl. (Despre voce, glas) A se face limpede, desluşit, a răsuna distinct. 6. Tranz. şi refl. A (se) clarifica, a (se) desluşi, a (se) lămuri. – Din limpede.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIMPEZÍT1, limpezituri, s.n. Faptul de a (se) limpezi. – V. limpezi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIMPEZÍT2, -Ă, limpeziţi, -te, adj. 1. Care a fost clătit cu apă limpede (rece) după spălare. 2. (Despre oameni) Lămurit, edificat. – V. limpezi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LIMPEZ//Í ~ésc tranz. 1) A face să se limpezească. 2) (rufe spălate) A spăla uşor în apă curată; a spăla ultima dată; a clăti. /Din limpede
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE LIMPEZ//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre lichide) A deveni limpede; a se face transparent (prin depunerea impurităţilor). 2) (despre cer, timp) A se schimba în bine; a deveni senin; a se însenina; a se lumina. 3) (despre ochi, privire) A deveni clar, limpede (ca urmare a recăpătării calmului sufletesc). ♢ ~ la minte a recăpăta calmul; a se calma. 4) (despre sunete, voce) A deveni (mai) desluşit; a răsuna (mai) clar. 5) (despre obiecte aflate la depărtare) A începe să capete contururi mai clare; a apărea tot mai distinct. 6) fig. (despre lucruri neclare) A deveni clar, înţeles; a se desluşi; a se clarifica; a se lămuri; a elucida. /Din limpede
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

limpezí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. limpezésc, imperf. 3 sg. limpezeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. limpezeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

limpezít s. n., pl. limpezíturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LIMPEZÍ vb. 1. (pop.) a se aşeza. (Mustul s-a ~.) 2. a (se) purifica. (Lichidul s-a ~.) 3. v. însenina. 4. a se însenina, a se lumina, (pop.) a se răzbuna, (Transilv.) a se tistăli. (Vremea s-a ~.) 5. v. clăti. 6. v. lămuri. 7. v. rezolva.
(Dicţionar de sinonime)

LIMPEZÍT s. v. clătire.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) limpezi ≠ a (se) tulbura
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lim limp limpe limpez

Cuvinte se termină cu literele: it zit ezit pezit mpezit