lineal dex - definiţie, sinonime, conjugare

lineal

[Sinonime]
LINEÁL, lineale, s.n. 1. Instrument metalic de forma unei bare, folosit pentru trasare, măsurare sau verificare de dimensiuni. ♦ (Rar) Riglă. 2. Dispozitiv (acţionat mecanic sau electric) format din piese paralelipipedice de oţel forjat, care serveşte la conducerea materialului de laminat la intrarea în unele laminoare. ♦ Bară de oţel aşezată în lungul unuia dintre valurile presei tipografice pentru a forma jgheabul de cerneală. 3. Dispozitiv al maşinii de cusut, care serveşte la formarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. 4. Element al unei maşini de cardat bumbac, folosit la pieptănarea fibrelor scurte de pe tobă. [Pr.: -ne-al] – Din germ. Lineal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LINEÁL ~e n. 1) Instrument în formă de bară, cu muchii drepte şi cu suprafaţa plană, folosit pentru tragerea liniilor, pentru măsurarea sau verificarea dimensiunilor. 2) Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. 3) Riglă de oţel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. 4) Dispozitiv la maşina de cusut pentru a executa cusături paralele cu marginea materialului. [Sil. -ne-al] /<germ. Lineal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LINEÁL s.n. 1. Instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor şi a dimensiunilor. 2. Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. ♦ Riglă de oţel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. ♦ Dispozitiv al maşinii de cusut care serveşte la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. [Pron. -ne-al. / cf. it. lineal, fr. linéal].
(Dicţionar de neologisme)

LINEÁL s. n. 1. instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor şi a dimensiunilor. 2. dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. ♢ riglă de oţel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. ♢ dispozitiv al maşinii de cusut care serveşte la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. (< germ. Lineal)
(Marele dicţionar de neologisme)

lineál s. n. (sil. -ne-al), pl. lineále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LINEÁL s. v. linie, riglă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lin line linea

Cuvinte se termină cu literele: al eal neal ineal