liniști dex - definiţie, sinonime, conjugare
LÍNIŞTE s.f. 1. Lipsă de zgomot; tăcere; calm, acalmie. 2. Stare (sufletească) lipsită de zbucium, de frământări; tihnă, pace, seninătate. ♢ Loc. adv. În linişte = liniştit, netulburat. – Lin + suf. -işte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LINIŞTÍ, liniştesc, vb. IV. Refl. şi tranz. 1. A înceta sau a face să înceteze zgomotele; a înceta sau a face să înceteze o acţiune, un proces (intens); a (se) calma, a (se) potoli. 2. A deveni sau a determina să fie lipsit de griji, de frământări. – Din linişte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LÍNIŞT//E f. 1) Lipsă de zgomot; tăcere. ♢ A păstra ~ea a nu face zgomot. ~ şi pace a) acalmie; tihnă; b) învoială; bună înţelegere. 2) fig. (despre stările sufleteşti) Lipsă de gălăgie, de zbucium; pace. [G.-D. liniştii] /lin + suf. ~işte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A LINIŞT//Í ~ésc tranz. A face să se liniştească; a domoli; a ogoi; a potoli; a tempera; a modera. /Din linişte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE LINIŞT//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre fenomene ale naturii, manifestări ale oamenilor) A pierde din intensitate (până la încetare); a se domoli; a se ogoi; a se potoli; a tempera; a se modera. 2) (despre oameni) A ajunge la stare de linişte; a recăpăta calmul; a se calma; a se potoli; a se alina; a se astâmpăra. /Din linişte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

línişte s. f., g.-d. art. líniştii
(Dicţionar ortografic al limbii române)

liniştí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. liniştésc, imperf. 3 sg. linişteá; conj. prez. 3 sg. şi pl. linişteáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LÍNIŞTE s., interj. 1. s. tăcere, (prin Transilv. şi Olt.) tacă, (înv.) silenţiu. (În clasă era ~ deplină.) 2. interj. pst!, st!, tăcere!, (pop.) ţist!, (arg.) mucles! 3. s. acalmie, calm, pace, tăcere, (înv. şi reg.) paos, (înv.) lin, liniştire, molcomire. (Stare de ~ în natură.) 4. s. v. astâmpăr. 5. s. v. tihnă. 6. s. v. răgaz. 7. s. v. comoditate.
(Dicţionar de sinonime)

LINIŞTÍ vb. 1. v. înceta. 2. v. potoli. 3. v. alina. 4. v. domoli. 5. v. calma. 6. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) potoli, a (se) stăpâni, a (se) tempera. (Te rog să te ~!) 7. v. cuminţi. 8. v. struni. 9. a se calma, a se domoli, a se potoli, (fig.) a se destinde. (Atmosfera s-a mai ~.) 10. v. atenua.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Linişte ≠ agitaţie, gălăgie, nelinişte, zbucium, zgomot, vacarm
(Dicţionar de antonime)

A (se) linişti ≠ a (se) agita, a (se) tulbura
(Dicţionar de antonime)

A linişti ≠ a alarma
(Dicţionar de antonime)

A se linişti ≠ a se alarma, a se zbânţui, a se zbate, a se zbuciuma,
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lin lini linis linist

Cuvinte se termină cu literele: ti sti isti nisti inisti