lipici dex - definiţie, sinonime, conjugare
LIPÍCI, (1, 3) lipiciuri, s.n. (2) lipici, s.m. 1. S.n. Materie, substanţă care serveşte la lipit (hârtia); clei. 2. S.m. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanţă lipicioasă. 3. S.n. Fig. (Pop. şi fam.) Ceea ce atrage, încântă sau seduce în făptura sau felul de a fi al cuiva; farmec. ♢ Loc. adj. şi adv. Cu lipici = încântător, atrăgător, fermecător, seducător. ♢ Loc. vb. A avea lipici = a atrage, a fermeca, a seduce pe cineva (prin înfăţişare sau fel de a fi). ♢ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. – Lipi + suf. -ici.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LIPÍCI ~uri n. 1) Substanţă care serveşte la lipit (mai ales hârtia). 2) Grup de plante erbacee care secretă o substanţă lipicioasă. 3) fig. Însuşire prin care o persoană încântă sau seduce alte persoane. ♢ Cu ~ care farmecă. A avea ~ a atrage prin calităţile sale. [Sil. -pici] /a lipi + suf. ~ici
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

a avea lipici expr. a se face agreat de către cei din jur, a intra în graţiile celor din jur (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

lipíci (bot.) s. m., pl. lipíci
(Dicţionar ortografic al limbii române)

lipíci (substanţă, boală, farmec) s. n., pl. lipíciuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LIPÍCI s. 1. v. cocă. 2. clei. (A prinde ceva cu ~.)
(Dicţionar de sinonime)

LIPÍCI s. v. cuscută, holeră, lipitoare, păpăludă, sex-appeal, torţel, turiţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lip lipi lipic

Cuvinte se termină cu literele: ci ici pici ipici