listă dex - definiţie, sinonime, conjugare
LÍSTĂ, liste, s.f. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conţine o enumerare de persoane, fiinţe, obiecte, date etc.; înşirare, într-o anumită ordine, a unor nume de persoane sau de obiecte, a unor date etc. ♢ Listă de bucate sau (rar) de mâncare = foaie pe care sunt înscrise mâncărurile şi băuturile care se servesc într-un local de consum. ♦ Listă civilă = sumă pe care o poate cheltui anual din fondurile statului o familie monarhică sau şeful statului pentru nevoile personale. ♦ Fig. Enumerare orală. – Din fr. liste.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LÍST//Ă ~e f. Foaie, document, act (scris de mână sau tipărit) care conţine o enumerare de nume, de obiecte, de date etc. ~e electorale. ♢ ~ de bucate meniu. [G.-D. listei] /<fr. liste
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LÍSTĂ s.f. Foaie, act care conţine o enumerare de mai multe nume, de date etc.; serie de nume însemnate pe ceva. [< fr. liste, cf. it. lista – bordură].
(Dicţionar de neologisme)

LÍSTĂ s. f. 1. foaie, tabel, act care conţine o enumerare de nume, date etc.; serie de nume însemnate pe ceva. o ~ civilă = totalul sumei alocate pentru un suveran. 2. lucrare întocmită la calculatorul electronic, cuprinzând pe cartele perforate rezultatele prelucrării datelor. (< fr. liste)
(Marele dicţionar de neologisme)

LISTÁ vb. 1. a înscrie într-o listă. 2. (inform.) a întocmi o listă (2). (< fr. lister)
(Marele dicţionar de neologisme)

a avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearşaf / jurnal / listă / patalama / salbă expr. a avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat
(Alte dicţionare)

LISTÁ, listez, vb. I tranz. A tipări cu ajutorul unei imprimante. Sinonim cu a printa. – Din engl. list.
(Alte dicţionare)

lístă s. f., g.-d. art. lístei; pl. líste
(Dicţionar ortografic al limbii române)

listá vb., ind. prez. 1 sg. listéz, 3 sg. şi pl. listeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LÍSTĂ s. 1. inventar, (înv.) catagrafie, sumar. (O ~ de bunuri.) 2. tabel, (înv.) izvod. (O ~ a locatarilor.) 3. listă de bucate v. meniu; listă de mâncare v. meniu.
(Dicţionar de sinonime)

LÍSTĂ s. v. filă, foaie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: li lis list

Cuvinte se termină cu literele: ta sta ista