locațiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

locațiune

[Sinonime]
LOCÁŢIE, locaţii, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară. ♢ Taxă de locaţie = taxă care se plăteşte drept sancţiune în caz de depăşire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părţi se obligă să procure şi să asigure celeilalte părţi folosinţa unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locaţiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LOCAŢIÚNE s.f. v. locaţie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LOCÁŢI//E ~i f. 1) Situaţie de luare sau de dare în chirie; închiriere. 2) Sumă plătită la intervale regulate pentru închirierea unui apartament sau a unui obiect; taxă de închiriere. 3) jur. Contract de închiriere. 4): Taxă de ~ sumă plătită, ca sancţiune, pentru depăşirea termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor sau a autovehiculelor. [G.-D. locaţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. location, lat. locatio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LOCÁŢIE s.f. 1. (Jur.) Luare în folosinţă pentru un timp determinat şi în anumite condiţii; formă de contract de închiriere. 2. Taxă plătită pentru un lucru luat în folosinţă; chirie. ♢ Taxă de locaţie = sancţiune bănească în caz de depăşire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 3. (Mar.) Determinare a poziţiei unei nave în larg. [Var. locaţiune s.f. / cf. fr. location, lat. locatio].
(Dicţionar de neologisme)

LOCAŢIÚNE s.f. v. locaţie.
(Dicţionar de neologisme)

LOCÁŢIE, locáţii, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru un lucru luat în folosinţă. ♢ Taxă de ~ = sancţiune bănească în caz de depăşire a termenului de încărcare sau descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. Determinare a poziţiei unei nave în larg. 3. (Inform.) ~ de memorie = zonă a memoriei unui calculator electronic al cărei conţinut poate fi folosit în timpul rulării unui program. 4. (Jur.) Contract prin care una dintre părţi se obligă să procure celeilalte, în schimbul unei anumite sume, folosinţa unui lucru pentru un timp determinat. (cf. fr. location, lat. locatio)
(Marele dicţionar de neologisme)

locáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. locáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. locáţiei; pl. locáţii, art. locáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LOCÁŢIE s. 1. v. închiriere. 2. v. chirie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lo loc loca locat locati

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune tiune atiune