localizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
LOCALIZÁ, localizez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) limita, a (se) restrânge la un anumit spaţiu, la un anumit loc. ♦ Tranz. A determina în spaţiu sau în timp un fapt, o acţiune etc. 2. Tranz. (Cu privire la opere literare) A da un caracter local, a adapta la condiţiile specifice, istorice, sociale etc. ale unei epoci, ale unei regiuni etc. – Din fr. localiser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LOCALIZÁT, -Ă, localizaţi, -te, adj. 1. Care este fixat într-un anumit loc, limitat pe un anumit spaţiu. ♦ Care este determinat în spaţiu sau în timp. 2. (Despre opere literare) Adaptat la specificul local, la condiţiile istorice, culturale, sociale ale unei ţări. – V. localiza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LOCALIZ//Á ~éz tranz. 1) A face să se localizeze. 2) (acţiuni, evenimente, fenomene etc.) A determina în spaţiu sau în timp. 3) (opere literare) A înzestra cu colorit local. 4) (afecţiuni interne) A detecta prin stabilirea locului de manifestare. /<fr. localiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE LOCALIZ//Á pers. 3 se ~eáză intranz. 1) A se stabili într-un anumit loc (în spaţiu). Durerea s-a ~at în plămâni. 2) A se limita la un teritoriu redus (de răspândire); a căpăta o arie de răspândire restrânsă; a deveni local. Incendiul s-a ~at. Epidemia s-a ~at. 3) A căpăta proporţii reduse; a obţine caracter local. /<fr. localiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LOCALIZÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) limita; a (se) restrânge la... 2. tr. A determina în spaţiu sau în timp (un fapt, o acţiune etc.). 3. tr. A da un caracter local, a adapta la specificul unei ţări, al unei regiuni etc. (o operă dramatică). [< fr. localiser].
(Dicţionar de neologisme)

LOCALIZÁ vb. I. tr., refl. a (se) limita; a (se) restrânge (la). II. tr. 1. a determina în spaţiu sau în timp (un fapt, o acţiune). 2. a da un caracter local, a adapta (o operă literară) la specificul unei ţări, regiuni etc. (< fr. localiser)
(Marele dicţionar de neologisme)

localizá vb., ind. prez. 1 sg. localizéz, 3 sg. şi pl. localizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LOCALIZÁ vb. 1. a (se) limita, a (se) restrânge. (Focul a fost ~ la ...) 2. (LIT.) a adapta, a prelucra. (A ~ o piesă de teatru.)
(Dicţionar de sinonime)

LOCALIZÁT adj. (LIT.) adaptat, prelucrat. (Piesă ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lo loc loca local locali

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat alizat