locui dex - definiţie, sinonime, conjugare
LOCUÍ, locuiesc, vb. IV. 1. Intranz. A-şi avea domiciliul undeva, a fi stabilit cu locuinţa undeva; a sta, a şedea undeva, a domicilia. 2.Tranz. (Înv.) A aşeza pe cineva într-un loc; a stabili, a coloniza. – Din magh. lakni (după loc).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LOCU//Í ~iésc 1. intranz. A fi aşezat cu traiul (undeva); a trăi. 2. tranz. înv.A instala cu traiul (într-un loc nou). /<ung. lakni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

locuí (locuiésc, locuít), vb. – A trăi, a avea reşedinţa. – Var. lăcui. Mag. lakni (Cihac, II, 511; Tiktin; Gáldi, Dict., 93). Rezultatul normal, lăcui, azi înv., a fost apropiat de loc. Cf. sl. lakuvati, care apare numai în acte de proveninţă romînă, şi în bg. din Trans. lakuva (Miklosich, Bulg., 126). Der. locaş (var. lăcaş), s.n. (locuinţă), din mag. lakás; locuinţă, s.f. (casă de locuit), cu suf. -inţă; locuitor, s.m.; conlocui, vb. (a trăi împreună), format după fr. cohabiter; conlocuitor, adj., cuvînt forţat de regimul comunist.
(Dicţionarul etimologic român)

locuí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. locuiésc, imperf. 3 sg. locuiá; conj. prez. 3 sg. şi pl. locuiáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LOCUÍ vb. 1. a domicilia, a fi, a sta, a şedea, (pop.) a hălădui, a sălăşlui, (înv. şi reg.) a băciui, (reg.) a sălăşi, (înv.) a sălăşui. (Mama a ~ o vreme la Bacău.) 2. v. popula.
(Dicţionar de sinonime)

LOCUÍ vb. v. coloniza, dăinui, dura, exista, fi, menţine, păstra, perpetua, persista, rămâne, trăi, ţine, vieţui.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lo loc locu

Cuvinte se termină cu literele: ui cui ocui