lot dex - definiţie, sinonime, conjugare
LOT, loturi, s.n. 1. Fiecare dintre porţiunile în care a fost împărţit un teren sau o pădure; parcelă. 2. Grup de obiecte sau de fiinţe cu trăsături comune. ♦ Grup de sportivi selecţionaţi în vederea formării unei echipe. ♦ Grup de produse identice sau asemănătoare fabricate simultan sau succesiv; grup de produse identice sau asemănătoare expediate în acelaşi timp sau sosite în acelaşi timp. 3. (Înv.) Loz; câştig obţinut de un loz. – Din fr. lot.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LOT ~uri n. 1) Porţiune în care a fost împărţit un teren sau o pădure. 2) Grup de fiinţe sau de obiecte cu trăsături comune. /<fr. lot
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lot (lóturi), s.n. – 1. Parte, bucată. – 2. Teren pentru construcţii. – Mr. lot. Fr. lot (în mr., din it. lotto). – Der. loterie, s.f., din fr. loterie; loton, s.n. (loterie, joc de noroc care imită loterie), din fr. loto, germ. Lotto (Graur, BL, IV, 107).
(Dicţionarul etimologic român)

LOT s.n. 1. Fiecare dintre porţiunile în care a fost împărţit un teren sau o pădure. 2. Grup, serie (de persoane). ♦ Grup de obiecte asemănătoare; cantitate mare de material de aceeaşi provenienţă. 3. Loz. [< fr., engl. lot].
(Dicţionar de neologisme)

LOT s. n. 1. fiecare dintre porţiunile în care a fost împărţit un teren, o pădure; parcelă. 2. grup, serie (de persoane). ♢ grup de obiecte, de mărfuri asemănătoare. (< fr. lot)
(Marele dicţionar de neologisme)

lot s. n., pl. lóturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LOT s. parcelă, (înv. şi reg.) raclă, (reg.) parcea, (prin Ban.) tal. (Teren împărţit în ~uri.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lo

Cuvinte se termină cu literele: ot