lumânare dex - definiţie, sinonime, conjugare

lumânare

[Sinonime]
LUMÂNÁRE, lumânări, s.f. 1. Obiect de luminat în formă de cilindru subţire, făcut din ceară sau din altă materie grasă solidificată, având la mijloc un fitil de material textil, care, aprins, arde cu flacără, producând lumină. ♢ Loc. adv. şi adj. (Drept) ca lumânarea = foarte drept. La lumânare = la lumina lumânării. ♢ Expr. A căuta (pe cineva sau ceva) cu lumânarea = a căuta (pe cineva sau ceva) cu multă stăruinţă. A ţine (cuiva) lumânarea = a veghea pe cineva în momentul morţii (ţinându-i lumânarea aprinsă). 2. (Înv.) Unitate de măsură convenţională pentru intensitatea luminii, aproximativ egala cu o candelă. 3. Plantă erbacee cu flori gălbui, dispuse într-un spic lung (Verbascum phlomoides). – Lat. luminaria.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUMÂN//ÁRE ~ări f. Obiect de formă cilindrică, făcut din ceară sau parafină, având un fitil în interior, care, fiind aprins, produce lumină. ♢ (Drept) ca ~area ideal de drept. La ~ la lumina lumânării. 2) Plantă erbacee înaltă, cu flori de culoare galbenă-deschisă, dispuse într-un spic lung. /<lat. luminaria
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lumînáre (lumânắri), s.f. – 1. Lumină. – 2. Făclie, faclă. – Var. mr. luminare, megl. luminare, megl. luminari. Lat. lumĭnare (Puşcariu 992; Candrea-Dens., 1015; REW 5162); ar putea fi şi un der. intern, din lumina. – Der. lumînărar, s.m. (fabricant de lumînări); lumînărărie, s.f. (magazin de lumînări); lumînărică, s.f. (lumînare; un joc de copii; plantă, Verbascum thapsus). Cf. lume, lumină.
(Dicţionarul etimologic român)

a o căuta cu lumânarea expr. 1. a se comporta imprudent; a se expune accidentărilor. 2. a căuta cearta cu orice preţ. 3. (d. copii) a se purta astfel încât să atragă asupra sa o pedeapsă. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

lumânáre s. f., g.-d. art. lumânării; pl. lumânări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STINGĂTOARE DE LUMÂNĂRI s. v. mucarniţă.
(Dicţionar de sinonime)

LUMÂNÁRE s. 1. (pop.) lumină, (reg.) vedere. (O ~ aprinsă.) 2. v. lumânărică.
(Dicţionar de sinonime)

LUMÂNÁRE s. v. brusture, lipan, prăjină.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu lum luma luman lumana

Cuvinte se termină cu literele: re are nare anare manare