luminat dex - definiţie, sinonime, conjugare
LUMINÁ, luminez, vb. I. I. 1. Intranz. (Despre aştri sau despre alte surse de lumină) A produce, a emite, a răspândi lumină; a fi luminos, a străluci. 2. Tranz. A revărsa, a arunca lumină asupra unui lucru (pentru a fi văzut mai bine). ♦ (Despre oameni) A însoţi pe cineva cu o sursă de lumină spre a-l face să vadă în întuneric, a face cuiva lumină. ♢ Expr. A lumina (cuiva) calea (sau drumul) = a călăuzi, a conduce spre ţintă. 3. Refl. (Despre obiectele pe care cade lumina) A deveni luminos, a se umple de lumină, a căpăta mai multă lumină. ♢ Expr. A se lumina de ziuă = a se face ziuă. ♦ A se însenina. ♢ Expr. A se lumina a ploaie = (despre cer, văzduh) a căpăta o lumină difuză care anunţă venirea ploii. II. Fig. 1. Tranz. A răspândi ştiinţa şi cultura în mase; a educa, a cultiva, a instrui. ♦ Tranz. şi refl. A (se) lămuri, a (se) clarifica. 2. Tranz. A călăuzi, a îndrepta, a conduce. 3. Tranz. A răspândi mulţumire, bucurie; a înveseli, a însenina. ♦ Refl. (Despre faţă, ochi etc.) A căpăta o expresie de mulţumire, de bucurie. 4. Intranz. (Despre o idee, o imagine etc.) A apărea, a se ivi, a se înfiripa; a se contura. – Din lumină.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUMINÁT1 s.n. Faptul de a lumina. – V. lumina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUMINÁT2, -Ă, luminaţi, -te, adj. 1. Care primeşte lumină, pe care cade lumina; plin de lumină; luminos. 2. Fig. (Despre oameni) Cu (multă) ştiinţă de carte; care înţelege, discerne, care judecă limpede; plin de înţelepciune; instruit, cultivat, învăţat. ♦ Cu idei avansate, progresist. Oameni luminaţi. ♦ Lămurit, edificat. 3. (Rar) Care răspândeşte, emite lumină; luminos, strălucitor. ♦ Fig. (Despre faţă, ochi etc.) Care exprimă, radiază mulţumire, bucurie. 4. (Înv.; ca termen de reverenţă, adesea pe lângă cuvinte reprezentând un titlu, o calitate) Înălţat, mărit, slăvit. – V. lumina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LUMIN//Á ~éz 1. intranz. 1) (despre surse de lumină) A răspândi lumină; a arde; a luci. 2) (despre gânduri, idei) A apărea pe neaşteptate în minte. 2. tranz. 1) A supune acţiunii unei surse de lumină (pentru a vedea mai bine). 2) fig. (persoane) A face să se lumineze. ♢ ~ (cuiva) calea (sau drumul) a călăuzi (pe cineva). 3) fig. A face să capete cunoştinţe şi/sau deprinderi într-un domeniu oarecare; a învăţa; a instrui. /Din lumină
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE LUMIN//Á mă ~éz intranz. 1) A deveni luminos; a se umple de lumină. ♢ ~ de ziuă a se face ziuă. 2) (despre cer, timp) A deveni senin; a se însenina. ♢ ~ a ploaie a căpăta o lumină specifică care prevesteşte ploaia. 3) (despre faţă, privire) A căpăta o expresie de bucurie, exprimând destindere. 4) fig. A ajungeînţeleagă clar; a se clarifica; a se lămuri; a se edifica. /Din lumină
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

luminá vb., ind. prez. 1 sg. luminéz, 3 sg. şi pl. lumineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

an-lumínă s. m., pl. ani-lumină
(Dicţionar ortografic al limbii române)

luminát adj. m., pl. lumináţi; f. sg. luminátă, pl. lumináte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

luminát s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LUMINA ÓCHIULUI s. v. pupilă.
(Dicţionar de sinonime)

LUMINÁ vb. 1. a arde. (Lampa ~ până târziu în camera lui.) 2. a scânteia, a sclipi, a străluci. (Candelabre ~ în salon.) 3. v. străluci. 4. a bate, a luci, a străluci. (Luna ~ peste ramuri.) 5. v. însenina. *6. (fig.) a se însenina. (S-a ~ când m-a văzut.)
(Dicţionar de sinonime)

LUMINÁ vb. v. clarifica, descurca, desluşi, elucida, explica, lămuri, limpezi, preciza.
(Dicţionar de sinonime)

LUMINĂ VÉRDE s. v. aprobare.
(Dicţionar de sinonime)

LUMINÁT adj. (înv. şi reg.) vederos. (Spaţiu ~.)
(Dicţionar de sinonime)

LUMINÁT adj. v. citit, erudit, învăţat, savant.
(Dicţionar de sinonime)

LUMINÁT s. v. luminare.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) lumina ≠ a (se) întuneca
(Dicţionar de antonime)

Luminatîntunecat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu lum lumi lumin lumina

Cuvinte se termină cu literele: at nat inat minat uminat