luminozitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

luminozitate

[Sinonime]
LUMINOZITÁTE, luminozităţi, s.f. 1. Însuşire a unui corp de a fi luminos (I 1); strălucire. ♦ (Fiz.) Caracteristică a instrumentelor optice, exprimată prin raportul dintre iluminarea imaginii unui obiect şi strălucirea obiectului. ♦ (Astron.) Strălucire a stelelor, exprimată fie prin emisiunea totală de energie luminoasă, fie în raport cu luminozitatea soarelui. 2. Însuşirea unui loc, a unei incinte etc. de a fi luminoase (I 2). 3. Fig. Seninătate, limpezime; optimism; bucurie. – Din fr. luminosité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUMINOZITÁTE s.f. 1. Transparenţă, limpezime. ♦ Proprietate a unui sistem optic de a transmite cât mai mult din lumina pe care o primeşte. ♦ (Astr.) Strălucire a stelelor. 2. Însuşire a unui loc, a unei incinte etc. de a fi luminoase. 3. (Fig.) Seninătate, limpezime, optimism. [Cf. fr. luminosité].
(Dicţionar de neologisme)

LUMINOZITÁTE s. f. 1. însuşire a unui corp, a unui loc etc. de a fi luminos. ♢ proprietate a unui sistem optic de a transmite lumina pe care o primeşte. ♢ strălucire a stelelor, energia radiantă emisă de acestea în unitatea de timp. 2. (fig.) seninătate, optimism. (< fr. luminosité)
(Marele dicţionar de neologisme)

luminozitáte s. f., g.-d. art. luminozităţii; pl. luminozităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LUMINOZITÁTE s. strălucire. (~ soarelui.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu lum lumi lumin lumino

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate zitate