lunecare dex - definiţie, sinonime, conjugare
LUNECÁ, lúnec, vb. I. 1. Intranz. A-şi pierde echilibrul, călcând pe o suprafaţă lucioasă; p. ext. a cădea. 2. Intranz. A se mişca, a se deplasa cu uşurinţă, lin, fără zgomot; a se strecura uşor. ♦ (Despre păsări) A zbura lin, cu uşurinţă. ♦ (Despre mâncăruri sau băuturi) A se deplasa uşor pe gât; a se înghiţi uşor, a aluneca. 3. Refl. Fig. (Înv) A se lăsa ispitit, a se amăgi, a se înşela; a greşi. – Lat. lubricare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUNECÁRE, lunecări, s.f. Acţiunea de a luneca. – V. luneca.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LUNECÁ lúnec intranz. 1) (despre corpuri) A se deplasa printr-o mişcare continuă (pe o suprafaţă netedă sau de-a lungul unui alt corp). 2) A se mişca lin şi fără zgomot. 3) (despre persoane) A-şi pierde echilibrul, călcând pe o suprafaţă lucioasă. 4) (despre mâncăruri sau băuturi) A trece uşor pe gât; a se înghiţi uşor. /<lat. lubricare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lunecá (lúnec, lunecát), vb. – 1. A curge, a glisa. – 2. A se scurge, a scăpa. – 3. A greşi. – Var. aluneca (cu der.). Mr. alunic, arunic, megl. lurec, luricari. Lat. lūbrĭcāre (Philippide, Principii, 98; Puşcariu 997; Candrea-Dens., 1021; Pascu, I, 38; REW 5132); dar această ipoteză nu este sigură, deoarece nu s-a dat o explicaţie suficientă prezenţei lui n. Ipoteza lui Meyer, Alb. St., IV, 36 (lat. *lūnĭcāre, de la lūna) nu apare mai convingătoare. – Der. lunecătură, s.f. (alunecare, derapare); alunecătoare, s.f. (piesă culisantă la tun); lunecos, adj. (care alunecă); lunecuş, s.n. (gheţuş).
(Dicţionarul etimologic român)

lunecá vb., ind. prez. 1 sg. lúnec, 3 sg. şi pl. lúnecă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

lunecáre s. f., g.-d. art. lunecării; pl. lunecări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LUNECÁ vb. v. aluneca.
(Dicţionar de sinonime)

LUNECÁ vb. v. ademeni, amăgi, greşi, încânta, înşela, minţi, momi, păcăli, păcătui, prosti, purta, trişa.
(Dicţionar de sinonime)

LUNECÁRE s. v. alunecare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu lun lune lunec luneca

Cuvinte se termină cu literele: re are care ecare necare