lunetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

lunetă

[Sinonime]
LUNÉTĂ, lunete, s.f. 1. Instrument optic alcătuit din mai multe lentile (şi prisme) dispuse într-un tub şi servind, în astronomie, în topografie, în tehnica militară etc. la observarea obiectelor depărtate. 2. Dispozitiv de sprijinire a pieselor lungi şi subţiri, în timpul prelucrării lor la strung. 3. Element arhitectonic de forma unei bolţi semicilindrice, folosit de obicei pentru amplasarea unei deschideri sau pentru crearea unui efect decorativ. – Din fr. lunette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUNÉT//Ă ~e f. Instrument optic compus din mai multe lentile pentru observarea obiectelor îndepărtate. ~ astronomică. /<fr. lunette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LUNÉTĂ s.f. 1. Instrument optic format dintr-un tub cu mai multe lentile, folosit pentru observarea de la depărtare a unor obiecte etc. 2. Dispozitiv fixat pe o maşină-unealtă, servind la susţinerea pieselor care se prelucrează. 3. Element arhitectonic în formă de boltă semicirculară, care străpunge partea inferioară a unei cupole sau a unei bolţi mai mari. ♢ Lunetă cilindrică = boltă rezultând din intersecţia a doi semicilindri de raze inegale. [< fr. lunette].
(Dicţionar de neologisme)

LUNÉTĂ s. f. 1. instrument optic dintr-un tub cu mai multe lentile, pentru observarea unor obiecte îndepărtate. 2. dispozitiv pe o maşină-unealtă servind la susţinerea pieselor de prelucrat. 3. element arhitectonic în formă de boltă semicirculară, care străpunge partea inferioară a unei cupole sau a unei bolţi mari. o ~ cilindrică = boltă rezultând din intersecţia a doi semicilindri cu raze inegale. ♢ (la portaluri, ferestre) suprafaţă plană între lintel şi arc. ♢ coronament semicircular al unui altar poliptic. (< fr. lunette)
(Marele dicţionar de neologisme)

LUNÉTĂ, -E, s.f. (Auto.) Geamul din spate al caroseriei unui automobil, montat în partea opusă parbrizului. – Din fr. lunette.
(Alte dicţionare)

a avea luneta lustruită expr. a avea vedere bună, a vedea bine (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

lunétă s. f., pl. lunéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LUNÉTĂ s. (ASTRON.) lunetă astronomică = (rar) refractor; lunetă meridiană = instrument de pasaj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu lun lune lunet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta neta uneta