lux dex - definiţie, sinonime, conjugare
LUX1, lucşi, s.m. Unitate de măsură a iluminării, egală cu iluminarea unei suprafeţe care primeşte un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe un metru pătrat. – Din fr. lux.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUX2, (rar) luxuri, s.n. Nivel de viaţă excesiv de costisitor. ♦ Fast, eleganţă, somptuozitate, splendoare. ♢ Loc. adj. De lux = a) extrem de confortabil; care nu reprezintă un lucru de primă necesitate; elegant, somptuos; b) de calitate superioară, de prim rang; select; c) care are articole de calitate superioară şi de rafinament. Magazin de lux. ♢ Expr. A face lux = a duce o existenţă fastuoasă, foarte costisitoare; spec. a se îmbrăca extrem de elegant şi de costisitor. – Din fr. luxe, lat. luxus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LUX1 ~uri n. 1) Mod de viaţă excesiv de costisitor, caracterizat prin abundenţă de bunuri materiale. ♢ De ~ a) extrem de confortabil; b) elegant; somptuos. 2) fig. Lipsă de măsură; abuz. ~ de amănunte. /<fr. luxe, lat. luxus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LUX2 lucşi m. Unitate de măsură a iluminării, echivalând cu iluminarea unei suprafeţe care primeşte un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe un metru pătrat. /<fr. lux
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

lux (-xuri), s.n. – Fast, eleganţă. Fr. luxe. – Der. luxos, adj., din fr. luxueux.
(Dicţionarul etimologic român)

LUX s.n. Exces de cheltuieli; trai îmbelşugat şi risipitor; risipă. ♦ Splendoare exterioară; fast, somptuozitate. ♦ (Fig.) Bogăţie, abundenţă. [Cf. lat. luxus, fr. luxe].
(Dicţionar de neologisme)

LUX s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a iluminării, egală cu iluminarea uniformă a unei suprafeţe de 1 m2 care primeşte un flux de 1 lumen. [< fr. lux, cf. lat. lux – lumină].
(Dicţionar de neologisme)

LUX1 s. m. unitate de măsură a iluminării, egală cu iluminarea uniformă a unei suprafeţe de 1 m2 care primeşte un flux de 1 lumen. (< fr. lux)
(Marele dicţionar de neologisme)

LUX2 s. n. 1. exces de cheltuieli; trai îmbelşugat şi risipitor. ♦ de ~ = foarte elegant, de foarte bună calitate; care nu este absolut necesar. ♦ splendoare, eleganţă; fast, somptuozitate. 2. (fig.) risipă, exces. (< fr. luxe, lat. luxus)
(Marele dicţionar de neologisme)

lux (fiz.) s. m., pl. lucşi; simb. lx
(Dicţionar ortografic al limbii române)

lux s. n., pl. lúxuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LUX s. 1. v. fast. 2. bogăţie, fast, pompă, splendoare, strălucire. (~ul ceremoniei.) 3. eleganţă, somptuozitate. (~ul unui interior.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Lux ≠ mizerie, sărăcie
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: lu

Cuvinte se termină cu literele: ux