mărturisi dex - definiţie, sinonime, conjugare
MĂRTURISÍ, mărturisesc, vb. IV. 1. Tranz. A declara, a relata, a spune, a susţine. ♦ Spec. A face o depoziţie în faţa unei instanţe. ♦ (Înv.) A propovădui, a predica o credinţă, o învăţătură morală. 2. Intranz., Tranz. A dovedi, a adeveri, a proba. 3. Tranz. A recunoaşte (ca adevărat); a admite, a accepta. 4. Tranz. A spune deschis, a da pe faţă, a arăta fără ocol. 5. Tranz. şi refl. A (se) destăinui. ♦ Refl. A se spovedi. ♦ Tranz. (Despre duhovnici) A primi spovedania cuiva; a spovedi. – Din sl. marturisati.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MĂRTURIS//Í ~ésc tranz. 1) (lucruri ştiute sau bănuite, întâmplate etc.) A face cunoscut; a da pe faţă; a declara. 2) pop. A admite ca real; a considera ca veritabil; a recunoaşte. 3) A adeveri prin fapte reale; a proba; a dovedi; a demonstra. /<sl. marturisati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MĂRTURIS//Í mă ~ésc intranz. 1) rel. (despre creştini) A-şi recunoaşte (unui duhovnic) păcatele în vederea iertării lor; a se spovedi. 2) A încredinţa (cuiva) o taină; a face confidenţe; a se destăinui; a se spovedi; a se confesa. /<sl. marturisati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mărturisí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. mărturisésc, imperf. 3 sg. mărturiseá, conj. prez. 3 sg. şi pl. mărturiseáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MĂRTURISÍ vb. 1. v. afirma. 2. a declara, a recunoaşte. (Şi-a ~ crima.) 3. v. destăinui. 4. v. spovedi. 5. (BIS.) a (se) spovedi, (înv. şi reg.) a (se) griji, (înv.) a (se) duhovnici. (S-a ~ preotului.) 6. v. confirma. 7. a accepta, a admite, a recunoaşte. (Până la urmă a ~ că aşa este.)
(Dicţionar de sinonime)

MĂRTURISÍ vb. v. predica, propaga, propovădui, răspândi.
(Dicţionar de sinonime)

MĂRTURÍ vb. v. adeveri, afirma, arăta, atesta, certifica, confirma, declara, demonstra, dovedi, întări, mărturisi, proba, relata, sprijini, spune, stabili, susţine, zice.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A mărturisi ≠ a ascunde, a tăinui, a tăcea, a tăgădui
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mar mart martu martur

Cuvinte se termină cu literele: si isi risi urisi turisi