macaz dex - definiţie, sinonime, conjugare

macaz

[Sinonime]
MACÁZ, macazuri, s.n. Dispozitiv montat la bifurcarea a două linii de tren sau de tramvai, cu ajutorul căruia vehiculul este îndrumat pe una dintre liniile bifurcaţiei; porţiunea de şină mobilă care se deplasează cu ajutorul acestui dispozitiv; ac. ♢ Macaz aerian = dispozitiv montat pe firul electric aerian, care permite trecerea unui troleibuz sau tramvai de pe o cale pe alta. ♢ Expr. (Fam.) A schimba macazul = a) a îndrepta în altă direcţie cursul unor evenimente; b) a-şi schimba atitudinea faţă de cineva sau de ceva; a-şi schimba părerile, concepţiile etc. – Din tc. makas.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MACÁZ ~uri n. Şină mobilă pentru dirijarea vehiculelor de cale ferată de pe o linie pe alta; ac. ♢ A schimba macazul a) a orienta în altă direcţie cursul evenimentelor; b) a-şi schimba părerile, concepţiile, ideile. /<turc. makas
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

macáz (macázuri), s.n. – Ace, schimbător de cale. – Megl. măcaz „căprior”. Tc. makas „foarfecă” (Miklosich, Türk. Elem., II, 122; Meyer 255; Şeineanu, II, 240; Berneker, II, 9), cf. ngr. μαϰάσι „traversă”, sb. makaze „tăietor”. – Der. macagiu, s.m. (acar), din tc. makasci.
(Dicţionarul etimologic român)

macáz s. n., pl. macázuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MACÁZ s. ac, (reg.) schimbător. (~ feroviar.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mac maca

Cuvinte se termină cu literele: az caz acaz