macerat dex - definiţie, sinonime, conjugare
MACERÁ, macerez, vb. I. Tranz. A ţine un corp solid (plante, fructe, flori etc.) vreme îndelungată într-un solvent pentru a-i dizolva părţile solubile. ♦ Refl. A elimina particulele solubile prin menţinerea îndelungată într-un solvent. – Din fr. macérer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MACERÁT, -Ă, maceraţi, -te, adj. Care a fost supus macerării, care a suferit un proces de macerare. – V. macera.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MACER//Á ~éz tranz. (plante, fructe, flori etc.) A menţine timp îndelungat într-un solvent pentru a obţine modificarea calităţilor fizice. /<fr. macérer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MACERÁ vb. I. tr. A lăsa un corp mai mult timp într-un lichid la temperatura obişnuită spre a-i dizolva părţile solubile. ♦ refl. (Despre corpuri) A elimina particulele solubile (prin menţinerea într-un lichid). [< fr. macérer, cf. lat. macerare].
(Dicţionar de neologisme)

MACERÁ vb. I. tr. a lăsa un corp, o plantă mai mult timp într-un lichid, spre a-i dizolva părţile solubile. II. refl. (despre corpuri) a elimina particulele solubile (prin menţinerea într-un lichid); (med.; despre ţesuturi) a se dezintegra. (< fr. macérer, lat. macerare)
(Marele dicţionar de neologisme)

macerá vb., ind. prez. 1 sg. maceréz, 3 sg. şi pl.macereáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

MACERÁ vb. I. În gastronomie, a acoperi un aliment cu un lichid (alcool, lichior, vin, sirop) aromatizat şi a-l lăsa, mai mult sau mai puţin timp, pentru a se impregna de aromă.
(Dicţionar gastronomic explicativ)



Sinonime:
MACERÁ vb. (pop.) a (se) plămădi, (reg.) a (se) mocni. (Frunzele se ~ în alcool.)
(Dicţionar de sinonime)

MACERÁT adj. (pop.) plămădit. (Frunze ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mac mace macer macera

Cuvinte se termină cu literele: at rat erat cerat acerat