mahmur dex - definiţie, sinonime, conjugare

mahmur

[Sinonime]
MAHMÚR, -Ă, mahmuri, -e, adj., s.n. 1. (Adesea substantivat) Care nu şi-a revenit complet din beţie sau din somn; care este cu capul încă tulbure; care se simte indispus după beţie sau după un somn neîmplinit. 2. Adj. Prost dispus, lipsit de voie bună, supărat, posomorât. 3. S.n. Dispoziţie (bună sau rea) a cuiva. ♢ Expr. (Reg.) A scoate mahmurul (din cineva) = a duce la exasperare, a enerva (pe cineva). – Din tc. mahmur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MAHMÚR ~ă (~i, ~e) 1) Care este buimac de beţie sau de somn; în stare de indispoziţie provocată de beţie sau de nesomn. 2) pop. Care se află într-o stare de indispoziţie sufletească; lipsit de buna dispoziţie; posomorât; supărat. /<turc. mahmur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

mahmúr (mahmúră), adj. – 1. Cu capul tulbure după beţie. – 2. Indispus, posomorît. – 3. (S.n.) Indispoziţie după o beţie. Mr. mahmur. Tc. mahmur, din arab. mahmūr (Miklosich, Türk. Elem., II, 121; Şeineanu, II, 243; Lokotsch 1359; Ronzevalle 159), cf. ngr. μαχμούρης, bg. mahmuren, sb. mahmuran. – Der. mahmurie, s.f. (indispoziţie).
(Dicţionarul etimologic român)

mahmúr adj. m., pl. mahmúri; f. sg. mahmúră, pl. mahmúre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mahmúr s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MAHMÚR adj. indispus, (înv.) tiriachiu. (Om ~ după chef.)
(Dicţionar de sinonime)

MAHMÚR s. v. mahmureală.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma mah mahm mahmu

Cuvinte se termină cu literele: ur mur hmur ahmur