mandrin dex - definiţie, sinonime, conjugare

mandrin

[Sinonime]
MANDRÍN s.n. v. mandrină.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANDRÍNĂ, mandrine, s.f. 1. Dispozitiv de fixare pe o maşină-unealtă a unei piese în vederea prelucrării acesteia sau a unei scule cu care se efectuează operaţia de prelucrare. 2. (Tehn.) Priboi1 (1). 3. Sârmă care se introduce în interiorul instrumentelor inelare sau tubulare pentru a le destupa. [Var.: mandrín s.n.] – Din fr. mandrin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANDRÍN//Ă ~e f. 1) Dispozitiv pentru fixarea pieselor de prelucrat sau a uneltelor cu ajutorul cărora se execută operaţii de prelucrare. 2) Unealtă de perforat prin lovire constând dintr-o bară de oţel, ascuţită la unul din capete; dorn; priboi. 3) Sârmă care se introduce în interiorul instrumentelor inelare sau tubulare pentru a le destupa. /<fr. mandrin
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANDRÍN s.n. 1. Piesă ascuţită folosită la găurirea tablei metalice; dorn, priboi. ♦ Unealtă pentru lărgirea sau formarea găurilor din piese tubulare sau inelare. ♦ Dispozitiv pentru fixarea pieselor de prelucrat sau a uneltelor. 2. Sârmă care se aşază înăuntrul instrumentelor găunoase (ace, trocare etc.) pentru a împiedica astuparea lor. [Pl. -ne, -nuri, var. mandrină s.f. / < fr. mandrin].
(Dicţionar de neologisme)

MANDRÍNĂ s.f. v. mandrin.
(Dicţionar de neologisme)

MANDRÍN s. n. 1. piesă ascuţită folosită la găurirea tablei metalice; dorn, priboi. ♢ unealtă calibrată pentru lărgirea sau formarea găurilor din piese tubulare sau inelare. 2. sârmă care se aşază înăuntrul instrumentelor găunoase (ace, trocare etc.) pentru a împiedica astuparea lor. (< fr. mandrin)
(Marele dicţionar de neologisme)

mandrín (dorn) s. n., pl. mandríne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

mandrínă (dispozitiv de prindere) s. f., g.-d. art. mandrínei; pl. mandríne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANDRÍNĂ s. (TEHN.) dudgeon.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man mand mandr mandri

Cuvinte se termină cu literele: in rin drin ndrin andrin