manechin dex - definiţie, sinonime, conjugare

manechin

[Sinonime]
MANECHÍN, manechine, s.n. 1. Figură de lemn, de ceară, de material plastic etc., care înfăţişează corpul omenesc sau o parte a lui şi este folosită ca model în pictură şi sculptură, ca suport pentru a proba ori a expune o haină etc. ♦ Fig. Epitet dat unui om care execută servil şi mecanic ceea ce i se cere; om lipsit de personalitate, uşor de condus şi influenţabil. 2. Persoană angajată de un (mare) atelier de croitorie, de o casă de mode etc. pentru a îmbrăca diverse obiecte vestimentare, cu scopul de a le prezenta public; model. – Din fr. mannequin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANECHÍN ~e n. 1) Figură confecţionată din diverse materiale (lemn, ceară, plastic etc.), care reprezintă corpul omenesc sau o parte a lui şi care serveşte ca model în sculptură şi pictură ori ca suport pentru a expune un obiect de îmbrăcăminte. 2) Persoană care prezintă într-o casă de mode noile modele de îmbrăcăminte. 3) fig. Persoană lipsită de caracter, care poate fi influenţată şi condusă uşor. /<fr. mannequin
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

manechín (manechíne), s.n. – 1. Figură artificială înfăţişînd corpul omenesc. – 2. Model. Fr. mannequin.
(Dicţionarul etimologic român)

MANECHÍN s.n. Figură de lemn, de ceară etc. care reprezintă corpul (sau numai bustul) omului; este folosită de pictori, de sculptori etc. ca model. ♦ Formă care reprezintă corpul omenesc şi pe care se probează (sau se expun) hainele. // s.m. 1. Persoană care prezintă modelele de îmbrăcăminte ale marilor ateliere sau fabrici de confecţii. 2. (Fig.) Om lipsit de personalitate, uşor de condus, foarte influenţabil. [Pl. -ne, (s.m.) -ni. / < fr. mannequin, cf. ol. mannekijn].
(Dicţionar de neologisme)

MANECHÍN s. n. 1. figură de lemn, de ceară etc. care reprezintă corpul (sau numai bustul) omului, pentru pictori, sculptori etc. ca model sau ca suport pentru a proba sau expune ţesături, haine etc. 2. persoană care prezintă modelele de îmbrăcăminte ale marilor ateliere sau fabrici de confecţii. 3. (fig.) om lipsit de personalitate, uşor influenţabil. (< fr. mannequin)
(Marele dicţionar de neologisme)

manechín s. n., pl. manechíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANECHÍN s. model, top-model. (E ~ la o casă de mode.)
(Dicţionar de sinonime)

MANECHÍN s. v. păpuşă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man mane manec manech

Cuvinte se termină cu literele: in hin chin echin nechin