manierism dex - definiţie, sinonime, conjugare

manierism

[Sinonime]
MANIERÍSM s.n. 1. Comportare manifestată prin lipsă de naturaleţe, artificialitate, afectare2. 2. Formalism în realizarea unei opere artistice sau literare, rezultat mai ales din folosirea mecanică şi repetată a anumitor procedee. [Pr.: -ni-e-] – Din fr. maniérisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANIERÍSM f. 1) Lipsă de naturaleţe în comportare. 2) Formalism în realizarea unei opere de artă, caracterizat prin tendinţa de a înzorzona cu elemente artificiale. /<fr. maniérisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANIERÍSM s.n. 1. Afectare; superficialitate. 2. (Med.) Comportament gestual afectat la unii schizofrenici. 3. (Arte) Procedeu formalist de realizare a unei opere literare sau artistice prin folosirea afectată şi insistentă a unor mijloace de expresie create de un altul sau de artist însuşi. 4. Curent artistic apărut în Italia în sec. XVI, care reprezintă în pictură o artă ce se adresează unei minorităţi cultivate. [Pron. -ni-e-. / cf. fr. maniérisme, it. manierismo].
(Dicţionar de neologisme)

MANIERÍSM s. n. 1. lipsă de naturaleţe în comportare, afectare, afişare a unui mod de a fi altfel decât în realitate. ♢ ansamblu de procedee şi mijloace de expresie formaliste în realizarea unei opere literare sau artistice, care cultivă eleganţa şi rafinamentul, jocul nelimitat al fanteziei. 2. formă de artă practicată mai ales în Italia în sec. XVI şi XVII, prin efecte picturale rafinate, adresându-se unei minorităţi cultivate în materie artistică şi literară. 3. comportament gestual afectat, la unii schizofrenici. (< fr. maniérisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

manierísm s. n. (sil. -ni-e-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANIERÍSM s. v. afectare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man mani manie manier

Cuvinte se termină cu literele: sm ism rism erism ierism