manifesta dex - definiţie, sinonime, conjugare
MANIFÉST, -Ă, manifeşti, -ste, s.n., adj. 1. Declaraţie prin care şeful statului, guvernul, un partid politic, o grupare literară etc. îşi face cunoscute în mod public programul, hotărârile, concepţiile, intenţiile etc.; text cu conţinut politic, răspândit pentru a determina acţiuni imediate. 2. Adj. (Adesea adverbial) Vădit, clar, evident; indiscutabil. ♦ Care a fost declarat, exprimat în mod categoric; făţiş. – Din lat. manifestum, fr. manifeste.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANIFESTÁ, (1, 2) manifést, (3) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A exprima, a arăta, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendinţă. 2. Tranz. şi refl. A (se) face cunoscut, a (se) vădi, a (se) exterioriza, a (se) arăta. 3. Intranz. A face o manifestaţie, a participa la o manifestaţie, a demonstra. – Din fr. manifester.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANIFÉST1 ~e m. 1) Declaraţie publică solemnă prin care un guvern, o personalitate sau o grupare politică îşi propune programul său sau îşi justifică poziţia sa. 2) Expunere teoretică lansată de o mişcare literară. /<lat. manifestum, fr. manifeste
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANIFÉ//ST2 ~stă (~şti, ~ste) 1) Care este declarat direct; prezentat fără ocolişuri. 2) Care se caracterizează prin existenţă certă; indiscutabil. /<lat. manifestum, fr. manifeste
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A MANIFESTÁ1 manifést tranz. 1) (atitudini, intenţii, voinţă etc.) A face cunoscut în mod manifest. 2) A face să se manifeste; a exterioriza. /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A MANIFEST//Á2 ~éz intranz. A face manifestaţie (politică sau sindicală). /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MANIFESTÁ mă manifestéz intranz. 1) (despre sentimente, calităţi, divergenţe) A apărea clar; a căpăta expresie exterioară; a se exterioriza. 2) (despre persoane) A apărea (într-un anumit fel) în faţa unei colectivităţi; a se arăta. /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANIFÉST s.n. 1. Declaraţie sau program scris prin care un guvern, un suveran, un partid politic, o grupare literară etc. îşi arată public intenţiile sau îşi modifică conduita; text politic răspândit în scop de agitaţie. 2. (Mar.) Document de transport în care se înscriu mărfurile încărcate pe o navă. [< fr. manifeste, engl. manifest].
(Dicţionar de neologisme)

MANIFÉST, -Ă adj. (adesea adv.) Vădit, evident, vizibil. [< fr. manifeste, cf. it. manifesto, lat manifestus].
(Dicţionar de neologisme)

MANIFESTÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) vădi, a (se) arăta, a (se) face cunoscut. ♦ A (se) da (fără voie) pe faţă, a (se) trăda. 2. intr. A participa la o manifestaţie, a face o manifestaţie. [P.i. (1) manifést şi (2) -tez, 3,6 -tă. / < fr. manifester, cf. lat. manifestare].
(Dicţionar de neologisme)

MANIFÉST, -Ă I. adj. (şi adv.) vădit, evident, vizibil. II. s. n. 1. declaraţie cu caracter program prin care de un guvern, un suveran, un partid politic, o grupare literară etc. îşi fac cunoscute public intenţiile, profesiunea de credinţă. ♢ text politic răspândit în scop de agitaţie. 2. document de transport în care se înscriu mărfurile încărcate pe o navă. ♢ listă a pasagerilor şi bagajelor îmbarcate pe o (aero)navă sau alt mijloc de transport. (< fr. manifeste, lat. manifestum)
(Marele dicţionar de neologisme)

MANIFESTÁ vb. 1. tr., refl. a (se) vădi, a (se) face cunoscut, a(-şi) exterioriza (prin vorbe, fapte, acţiuni) gânduri, sentimente etc. II. intr. a participa la o manifestaţie, a demonstra. (< fr. manifester, lat. manifestare)
(Marele dicţionar de neologisme)

manifést adj. m., pl. maniféşti; f. sg. maniféstă, pl. maniféste
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manifést s. n., pl. maniféste
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manifestá (a exprima, a arăta un sentiment, o tendinţă, a (se) face cunoscut) vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. maniféstă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manifestá (a participa la o manifestaţie) vb., ind. prez. 1 sg. manifestéz, 3 sg. şi pl. manifesteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANIFÉST adj. v. clar, declarat, deschis, evident, făţiş, flagrant, incontestabil, indiscutabil, izbitor, învederat, limpede, mărturisit, neîndoielnic, neîndoios, netăgăduit, pregnant, recunoscut, vădit, vizibil.
(Dicţionar de sinonime)

MANIFÉST s. proclamaţie. (~ către mase.)
(Dicţionar de sinonime)

MANIFESTÁ vb. 1. a arăta, a demonstra, a dovedi, a vădi. (~ reale aptitudini pentru ...) 2. v. acuza. 3. v. exterioriza. 4. a afirma, a arăta, a exprima. (Îşi ~ dorinţa de a...) 5. a demonstra. (Masele ~ pentru ...) 6. (fig.) a se traduce. (Fenomenul se ~ prin apariţia unui flux.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A manifesta ≠ a masca, a tăinui
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man mani manif manife

Cuvinte se termină cu literele: ta sta esta festa ifesta