manifestare dex - definiţie, sinonime, conjugare
MANIFESTÁ, (1, 2) manifést, (3) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A exprima, a arăta, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendinţă. 2. Tranz. şi refl. A (se) face cunoscut, a (se) vădi, a (se) exterioriza, a (se) arăta. 3. Intranz. A face o manifestaţie, a participa la o manifestaţie, a demonstra. – Din fr. manifester.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANIFESTÁRE, manifestări, s.f. Acţiunea de a (se) manifesta şi rezultatul ei. 1. Exteriorizare (prin vorbe, fapte, acţiuni) a gândurilor, sentimentelor, personalităţii etc. cuiva. 2. (De obicei la pl.) Acţiune, fapt prin care cineva sau ceva îşi manifestă existenţa, activitatea; p.ext. realizare, înfăptuire. ♦ Spec. Spectacol. – V manifesta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A MANIFESTÁ1 manifést tranz. 1) (atitudini, intenţii, voinţă etc.) A face cunoscut în mod manifest. 2) A face să se manifeste; a exterioriza. /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A MANIFEST//Á2 ~éz intranz. A face manifestaţie (politică sau sindicală). /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE MANIFESTÁ mă manifestéz intranz. 1) (despre sentimente, calităţi, divergenţe) A apărea clar; a căpăta expresie exterioară; a se exterioriza. 2) (despre persoane) A apărea (într-un anumit fel) în faţa unei colectivităţi; a se arăta. /<fr. manifester
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANIFESTÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) vădi, a (se) arăta, a (se) face cunoscut. ♦ A (se) da (fără voie) pe faţă, a (se) trăda. 2. intr. A participa la o manifestaţie, a face o manifestaţie. [P.i. (1) manifést şi (2) -tez, 3,6 -tă. / < fr. manifester, cf. lat. manifestare].
(Dicţionar de neologisme)

MANIFESTÁRE s.f. Afirmare, exprimare a gândurilor, a sentimentelor etc.; semn, dovadă; (p. ext.) spectacol. [< manifesta].
(Dicţionar de neologisme)

MANIFESTÁ vb. 1. tr., refl. a (se) vădi, a (se) face cunoscut, a(-şi) exterioriza (prin vorbe, fapte, acţiuni) gânduri, sentimente etc. II. intr. a participa la o manifestaţie, a demonstra. (< fr. manifester, lat. manifestare)
(Marele dicţionar de neologisme)

MANIFESTÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) manifesta. 2. exteriorizare, exprimare a gândurilor, a sentimentelor etc.; semn revelator, dovadă, indiciu. ♢ spectacol. (< manifesta)
(Marele dicţionar de neologisme)

manifestá (a exprima, a arăta un sentiment, o tendinţă, a (se) face cunoscut) vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. maniféstă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manifestá (a participa la o manifestaţie) vb., ind. prez. 1 sg. manifestéz, 3 sg. şi pl. manifesteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manifestáre s. f., g.-d. art. manifestării; pl. manifestări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANIFESTÁ vb. 1. a arăta, a demonstra, a dovedi, a vădi. (~ reale aptitudini pentru ...) 2. v. acuza. 3. v. exterioriza. 4. a afirma, a arăta, a exprima. (Îşi ~ dorinţa de a...) 5. a demonstra. (Masele ~ pentru ...) 6. (fig.) a se traduce. (Fenomenul se ~ prin apariţia unui flux.)
(Dicţionar de sinonime)

MANIFESTÁRE s. 1. afirmare, arătare, exprimare, (rar) manifestaţie. (~ dorinţei cuiva.) 2. semn, simptom. (Are ~ări de nebunie.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A manifesta ≠ a masca, a tăinui
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man mani manif manife

Cuvinte se termină cu literele: re are tare stare estare