manual dex - definiţie, sinonime, conjugare

manual

[Sinonime]
MANUÁL, -Ă, manuali, -e, s.n., adj.1. S.n. Carte care cuprinde noţiunile de bază ale unei ştiinţe, ale unei arte sau ale unei îndeletniciri practice; spec. carte de şcoală. 2. Adj. Care este făcut cu mâna; de mână. ♦ (Despre îndeletniciri, ocupaţii, profesiuni) Care se efectuează prin muncă fizică. 3. Adj. (Despre oameni) Care execută lucrări de mână; p.ext. care lucrează cu mâinile. [Pr.: -nu-al] – Din fr. manuel. Cf. lat. m a n u a l i s, it. m a n u a l e.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

MANUÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care se efectuează cu mâna; făcut cu mâna. Proces ~. 2) Care lucrează cu mâinile. Lucrător ~. [Sil. -nu-al] /<fr. manuel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANUÁL2 ~e n. Carte care cuprinde elementele fundamentale ale unei discipline, ale unei arte sau ale unei îndeletniciri practice. ~ de istorie. ~ de biologie. [Sil. -nu-al] /<fr. manuel, lat. manualis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

MANUÁL s.n. 1. Carte (folosită mai ales în şcoli) care conţine o prezentare succintă a noţiunilor unei discipline, ale unei arte etc. 2. Claviatura orgii. [Pron. -nu-al. / cf. fr. manuel, it. manuale].
(Dicţionar de neologisme)

MANUÁL, -Ă adj. 1. De mână, făcut cu mâna. 2. Care munceşte cu mâinile. [Pron. -nu-al. / < lat. manualis].
(Dicţionar de neologisme)

MANUÁL, -Ă I. adj. 1. de mână, făcut cu mâna. 2. care munceşte cu mâinile. II. s. n. 1. carte de şcoală care conţine o prezentare succintă a noţiunilor unei discipline. 2. claviatură, ansamblu al claviaturilor la instrumentele cu taste (orgă, clavecin), la care se cântă cu mâinile. (< fr. manuel, lat. manualis, it. manuale)
(Marele dicţionar de neologisme)

manuál adj. m. (sil. -nu-al), pl. manuáli; f. sg. manuálă, pl. manuále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

manuál s. n. (sil. -nu-al), pl. manuále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
MANUÁL adj. v. fizic.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ma man manu manua

Cuvinte se termină cu literele: al ual nual anual